Ministarstvo prosvete o oduzetim licencama nastavnika: Poštovali smo zakon

Ministarstvo prosvete, nauke i tehnološkog razvoja saopštilo je povodom štrajka prosvetnih radnika kojima su oduzete licence za rad, da je poštovalo zakon, koji u takvim slučajevima ne ostavlja prostor za drugačiju odluku.
Ministarstvo je navelo da je poštovanje zakona i sudskih odluka obavezujuće za sve, te da niko nema pravo da se meša u nezavisnost rada sudske vlasti. Prema sadašnjem zakonu, kako navode, Ministarstvo je obavezno da oduzme licencu kada školski odbor potvrdi odluku direktora škole o otkazu zbog teže povrede radne obaveze. 
 
Objašnjeno je da nastavnik može biti vraćen na posao samo ako Upravni sud poništi odluku o oduzimanju licence. 
 
"Ukoliko sud potvrdi odluku, bez obzira na drugi sudski proces u kojem se utvrđuje krivica nastavnika, licenca se trajno gubi", piše u saopštenju.
 
Prethodnih dana, kako navode, nezadovoljni prosvetni radnici su primljeni na razgovor u Ministarstvu, gde ih je pomoćnik ministra upoznao sa zakonskim preprekama. Istovremeno, obavešteni su da će Ministarstvo u saradnji sa drugim institucijama sagledati da li postoje mogućnosti da se donese drugačija odluka.
 
Ministarstvo podseća da su vrata Ministarstva uvek i za sve otvorena, ali i naglašava da su svesni nedostataka trenutnih zakonskih rešenja, kao i da su u Nacrtu Zakona o osnovama sistema obrazovanja i vaspitanja predvideli mogućnost privremenog gubljenja licence dok se sudskom odlukom ne dokaže krivica.
 
Troje prosvetnih radnika od 8. februara štrajkuje gladju ispred Vlade Srbije, jer su im, kako navode, nepravedno oduzete licence za rad. Među njima je i jedna novosadska nastavnica, o čemu više možete pročitati OVDE.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija