Han: Balkan najteži zadatak, pogrešna reč vodi do konflikta

Evropski komesar za proširenje Johanes Han ukazuje da mu je najteži zadatak zapadni Balkan, gde je dovoljna samo jedna varnica za nove sukobe.
On je, u intervjuu nemačkom dnevniku "Caj"“, kazao da za zapadni Balkan, ali i za sve druge južne i istočne susede EU važi - ili će Unija izvesti stabilnost ili će uvesti nestabilnost.
 
"To posebno važi za zapadni Balkan. Poredim ga sa tiganjom punog ulja. Dovoljna je varnica i sve je u plamenu. Dugoročno pomirenje u regionu može se postići samo kroz evropsku perspektivu. Tamo postoji ekonomski rast koji je duplo veći od evropskog proseka. Oko 20 miliona ljudi živi na zapadnom Balkanu. To je tržište koje se može razviti. On sadrži brojne šanse, ali su preduslov stabilnost, mir i vladavina prava", uveren je Han. 
 
Na konstataciju da je nedavno bilo tenzija između Beograda i Prištine, i na pitanje da li region više ide unazad nego što napreduje, Han je odgovorio da je taj događaj samo dokaz njegove teze da svaka zemlja napreduje, ali da taj napredak još nije na stabilnim osnovama. 
 
"Jedna pogresna reč može da vodi do izbijanja konflikta", upozorava Han. 
 
Upitan da li je politička elita Srbije jasno orijentisana prema Evropi Han kaže da razumne snage u zemlji znaju da "evropska perspektiva nema alternativu".
 
"Verujem da razumne snage u zemlji, a u njih ubrajam premijera Aleksandra Vučića, odlično znaju da evropska perspektiva nema alternativu, ako žele mir i blagostanje. Naravno da u Srbiji postoje još uvek političari koji neguju nacionalističku retoriku. To je kontraproduktivno, zato što to vodi u opterećenu prošlost umesto u pozitivnu budućnost", dodao je on.
 
Na pitanje da li su nacionalisti postali glasniji na Balkanu zato što je slabija EU Han je odgovorio da smatra Rusija nije ostala da sedi skrštenih ruku, a da, pored toga, u EU postoji i izazov da se podižu zidovi. 
 
Odbacio je da Moskva na zapadnom Balkanu vodi takozvani "hibridni rat", ali ukazuje da postoje dezinformacije i ciljano vršenje uticaja kako bi se podstaklo određeno raspoloženje. Međutim, uveren je da to neće imati trajni uticaj. 
  • ST

    11.02.2017 21:18
    Koga drzite na vlasti u Srbiji i regionu?
  • rodoljub

    11.02.2017 20:13
    Balkan
    Neko bi trebao da kaze ovim EU komesarima da su upravo oni najveci krivci za svo zlo koje je zadesilo Balkan. Tolerisu i podrzavaju fasizam-ustastvo, podrzavaju siptarske zlocince, namecu svoje marionete drzavama i cine sve da ne bude stabilno, a onda se oni namecu kao mirotvorci i donosioci demokratije. Zgadili su se svima sa tim licemerjem i podlom politikom.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija