Većina građana Srbije nikad nije bila na Kosovu

Tri četvrtine ispitanih građana Srbije je za dijalog sa Prištinom, dok je svega devet odsto za prekid tog procesa, pokazalo je istraživanje Beogradskog centra za bezbednosnu politiku.
Prema istom istraživanju, 74 odsto ispitanih je protiv ulaska u oružani sukob radi očuvanja KiM u sastavu Srbije. O tome koliko bi građana ratovalo za Kosovo, možete pročitati OVDE.
 
Na pitanje kako vide budućnost KiM, 28 odsto ispitanika kaže da ne zna, nezavisno Kosovo vidi 24 odsto, petina ili 20 odsto ispitanika Kosovo vidi kao deo Srbije, 19 odsto smatra da će Kosovo biti podeljeno između Srbije i Albanije, a devet odsto misli da će se Kosovo ujediniti sa Albanijom. 
 
Većina, 80 odsto, ispitanika nema rođake i prijatelje na Kosovu, nije bila na KiM ili nije ni srela osobu albanske nacionalnosti.  Sedam odsto ispitanika je bilo na KiM nakon 1999, susreli su Albance u poslednjih godinu dana, a među njima najzastupljeniji su mladi, 14 odsto, i Bošnjaci. 
 
Što se percepcije u regionu tiče, većina ispitanika smatra da Srbija ima više neprijatelja nego prijatelja u regionu, kako je odgovorilo 40 odsto, iako značajan broj građana, njih 30 odsto, ne razmišlja u tim kategorijama.  Većina ispitanika ne očekuje sukob u sledećih pet godina, mada se udeo onih koji se plaše rata povećao. 
 
Na pitanje "U kojoj meri je ugrožena nacionalna bezbednost Srbije", 42 odsto ispitanika odgovorilo je "donekle", "u maloj meri" 30 odsto, "veoma" 15 odsto, a "ne znam" 13 odsto. Bezbednost Srbije iznutra najviše ugrožava korupcija i kriminal, kako smatra najveći broj, odnosno 35 odsto ispitanika, 31 odsto misli da je to ponašanje političara i loša vlast, šest odsto zaokružilo je ekonomske probleme, da je to nesloga smatra pet odsto, stanje na KiM tri odsto, a da migranti najviše ugrožavaju Srbiju iznutra, smatra dva odsto ispitanika. 
 
Upitnik BCBP sadržao je 135 pitanja, anketa je rađena licem u lice na slučajnom uzorku od 1.403 punoletna građanina, od 26. decembra do 14. januara.
  • mrva

    14.02.2017 18:14
    Imam potrebu da posetim Kosovo koliko i Siriju, otprilike... A i bezbednosni rizici su slični
  • Prosecan Srbenda

    14.02.2017 17:28
    Naruceno istrazivanje
    Bilo nas je dosta 1989,a bilo nas je i 1999.O tome koliko je ovo istrazivanje smesno,govori cinjenica da je samo "7% ispitanika srelo neku osobu albanske nacionalnosti"ili da "80%ne poznaje ni jednu osobu alb.nac. u svojo blizini".Pa gde ste ove ispitivali-na Aljasci?Prvi komsija na Novom Naselju mi je Albanac i u dobrim smo odnosima...Znam odma njih 20 da navedem u pekaram i poslasticarnicama,itd.Da li Kosovo treba da se podeli-mislim da da,ali da se sacuvaju neke nama bitne stvari(Decani,Pecka patrijarsija itd.)I to je to.Isto tako treba i Bosna da se podeli pa da nastavi svako da zivi gde hoce.P.S.Nadam se da se mi pravi Vojvodjani nismo odrekli Srijema,Baranje,Sent Andreje,Novog Beograda..To su nase vjekovne teritorije
  • Sekretar Dejan

    14.02.2017 17:13
    Ja jesam, davnih dana. I prvo sto sam video kada sam izasao iz autobusa je neka trulezna crkotina na koju niko ne obraca paznju danima. Po tome i po neverovatno velikom broju muva sam zapamtio Kosovo.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Pritvor zbog pranja novca za troje uhapšenih

Viši sud u Beogradu danas je odredio pritvor do 30 dana okrivljenima P.D, D.P. i A.S. koji se terete za udruživanje radi vršenja krivičnog dela i pranje novca, saopštio je taj sud.