Nema masovne grobnice u severnoj Mitrovici

Predsednik Komisije za nestala lica pri Vladi Kosova Prenk Đetaj izjavio je da su završena istraživanja na lokaciji u severnom delu Mitrovice, na kojoj se tragalo za posmrtnim ostacima nestalih Albanaca tokom poslednjih sukoba na Kosovu, ali da na toj lokaciji nisu pronađeni ničiji posmrtni ostaci.
"Nije pronađeno bukvalno ništa, nikakav dokaz o tome da bi na toj lokaciji mogli da budu neki posmrtni ostaci", rekao je Đetaj za agenciju "Beta".
 
Na osnovu ranije izdatog naloga od strane međunarodnog tužioca na lokaciji u severnom delu Kosovske Mitrovice danas su eksperti vršili istraživanja o eventualnoj mogućnosti postojanja masovne grobnice na mestu gde se ranije nalazila džamija koja je, kako je ranije za Betu rekao Đetaj, spaljena i minirana 1999. godine.
 
Đetaj je poručio da su današnjem istraživanju u severnoj Mitrovici prisustvovali predstavnici vladinih komisija Beograda i Prištine, predstavnici Euleksa, forenzičarskog tima sudske medicine Kosova, članovi porodica nestalih tokom poslednjeg sukoba na Kosovu i zainteresovani građani.
 
Prema njegovim rečima, buldožerom su iskopana tri kanala na toj lokaciji i pošto nisu nađeni nikakvi dokazi, odnosno ništa što bi ukazalo na opravdanost ranije sumnje o postojanju masovne grobnice, radovi na toj lokaciji su završeni.
 
Đetaj je dodao da je završetkom današnjeg istraživanja odbačena svaka sumnja da na ovoj lokaciji postoji masovna grobnica i da sa tim slučajem "više niko ni na kakav način ne može vršiti bilo kakve manipulacije". Upitan šta je sledeće što će se raditi u vezi nestalih lica na Kosovu, Đetaj je naveo da će već u ponedeljak biti održan sastanak sa svim zainteresovanim stranama jer, kako je rekao, ima nekih novih lokacija koje treba da se uvrste u program istraživanja.
 
Porodice nestalih i kidnapovanih lica na Kosovu još tragaju za 1.660 osoba, od kojih je 547 nestalih Srba i drugih nealbanaca.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Počinje popis belih roda u Srbiji

Društvo za zaštitu i proučavanje ptica Srbije saopštilo je danas da će od 22. aprila do 31. maja raditi prvi krug popisa belih roda u Srbiji, a u drugom krugu popisivaće rode od 17. juna do 15. jula.