Dekanima neograničen mandat, univerziteti dobijaju menadžere?

Mandat rektora i dekana od 4 godine, bez ograničenja na dva mandata i pooštravanje procesa akreditacije - novine su nacrta novog Zakona o visokom obrazovanju.
Kako piše "Politika", među novinama koje predviđa nacrt zakona je i mogućnost da profesori koji napune 65 godina još četiri godine ostanu na fakultetu.
 
Javna rasprava o ovom dokumentu trebalo bi da počne iduće nedelje, a tek po okončanju rasprave biće poznato koja će od predloženih rešenja ostati.
 
Najveća novina koja se predlaže jeste osnivanje Nacionalnog tela za akreditaciju i proveru kvaliteta u visokom obrazovanju, koje će imati svojstvo pravnog lica. Ono će, kako se predlaže, vladi podnositi izveštaje o svom radu, a finansiraće se iz sopstvenih prihoda i budžeta.
 
Predviđeno je da Nacionalno akreditaciono telo izdaje uverenja o akreditaciji visokoškolske ustanove, odnosno studijskog programa ili da odbije zahtev za akreditaciju.
 
Uz rektora, prorektore i generalnog sekretara predviđa se i nova funkcija na Univerzitetu - menadžer, navodi list, dodajući da zasad nema detaljnijih informacija šta ova funkcija podrazumeva, sem da je Univerzitet dužan da objavi konkurs za to mesto u roku od devet meseci od stupanja na snagu ovog zakona.
  • paja

    18.02.2017 20:09
    dole metuzalemi
    šta oni misle kad će mladi da se zaposle, juš uvek žive u ubeđenju da će fakulteti da propadnu kad oni odu u penziju a zapravo ti isti fakulteti su radili i pre nji a rdiće i posle njih!!! STRAŠNO...
  • Miloje

    18.02.2017 20:09
    Penzioneri u penziju
    Новине у закону треба да буду да се радни век не може прудужити након 65. године (јер се продужења претварају у лакрдију - готово по правилу се ради о манипулацији уцењеним старцима и старицама). Осим тога мандат декана треба ограничити на 2 године уз могућност реизбора на још 2 године. Мало ли је?! Озбиљни факултети имају довољно одговорних редовних професора који могу водити факултет на 2, односно 4 године. Све остало је прављење простора за најразноврсније "муљаже". Занимљиво како никоме није пало на памет да онемогући изборе у наставна звања (па и највише наставно звање) људима који немају нити један научни рад објављен на SCI листи!? Занимљиво да таквих има и на деканским позицијама!
  • Nella

    18.02.2017 17:45
    Gluposti
    Biće kao na Višoj poslovnoj, ali sada svi.
    "Tomići ponovo jašu"

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija