Anarhisti oslobođeni posle sedam godina suđenja

Apelacioni sud u Beogradu doneo je pravosnažnu presudu prema kojoj je petoro "anarhista", optuženih za bacanje Molotovljevog koktela na ambasadu Grčke u Beogradu 2009. godine, oslobođeno krivice.
Kako pišu "Novosti", time je za Ratibora T. (35), Tadeja K. (32), Ivana S. (33), Ivana V. (32) i Sanju D. (27) stavljena tačka na postupak koji se protiv njih vodio više od sedam godina.
 
Prema prvostepenoj presudi Prvog osnovnog suda, jedino je oslobođen bio Tadeja K.. Ratibor T., inače lider Anarho-sindikalističke inicijative, bio je osuđen na osam meseci zatvora, uslovno na tri godine, dok je Ivanu S, Ivanu V. i Sanji D. izrečena kazna od šest meseci zatvora, uslovno na dve godine. Ova presuda bila je druga po redu, pošto je prethodnu, prema kojoj su svi bili oslobođeni, ukinuo Apelacioni sud. Prvobitno su bili optuženi za terorizam, ali je tužilaštvo prekvalifikovalo delo u izazivanje opšte opasnosti.
 
Na teret im se stavljalo da su 24. avgusta 2009. godine, u Beogradu, po prethodnom dogovoru sa Trivuncem kao podstrekačem i Kurepom kao pomagačem, ispisali slovo "A" na ambasadi. Zatim su "opšteopasnom radnjom, bacanjem tri staklene flaše Molotovljevog koktela na zgradu ambasade Grčke koja se nalazi u delu grada koji je gusto nastanjen, izazvali opasnost za život ljudi i imovinu većeg obima".
 
Uhapšeni su nedelju dana kasnije, a pušteni su iz pritvora nakon pet meseci. Pošto su pravosnažno oslobođeni, imaju pravo da tuže državu i traže naknadu štete zbog neosnovanog pritvora. Advokat Zora Dobričanin, koja je branila Vulovića i Dojkićevu, kazala je da ništa ne može da nadoknadi to vreme.
 
Tokom suđenja, oni su tvrdili da nisu nikakvi teroristi, da nikoga nisu hteli da povrede i oštete grčku državu. Kako su naveli, njihova akcija bila je podrška Teodorisu Iliopulusu, koji je štrajkovao glađu, kao čin protesta što je tamošnja policija ubila 15-godišnjeg dečaka.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Pritvor zbog pranja novca za troje uhapšenih

Viši sud u Beogradu danas je odredio pritvor do 30 dana okrivljenima P.D, D.P. i A.S. koji se terete za udruživanje radi vršenja krivičnog dela i pranje novca, saopštio je taj sud.