Kostić i Matijević u trci za PKB

Miodrag Kostić i Petar Matijević biće jedan drugom konkurenti u trci za kupovinu PKB-a.

Njihove kompanije poslale su odvojene ponude za privatizaciju najvećeg poljoprivrednog kombinata u Srbiji, potvrđeno je u Minsitarstvu privrede. "MK grupa" je zvanično potvrdila da je zainteresovana za kupovinu PKB korporacije iz Padinske Skele.

"Oslanjajući se na veliko poslovno iskustvo u oblasti agrara, naša kompanija je prirodno zainteresovana za kupovinu PKB-a. Naš proces proizvodnje zaokružuje kompletan ciklus poslovanja "od njive do trpeze". U slučaju da kupimo PKB, Srbija bi dobila najveću vertikalnu povezanu agrarnu kompaniju u Evropi", stoji u saopštenju "MK Grupe".

Kostićeva kompanija obrađuje 50.000 hektara u Srbiji i Ukrajni i najveći je domaći izvoznik žitarica.

"Sa 200.000 svinja na sedam farmi najveći smo proizvođač svinja i državi, dok smo sa 3.500 grla krava drugi po proizvodnji mleka", kažu u ovoj kompaniji.

Ako ostanu pri sadašnjim odlukama Matijeviću i Kostiću neće biti prvi put da ukrštaju koplja za vlasništvo nad posrnulim poljoprivrednim kombinatom. To se već dogodilo pre godinu dana kada je PIK Bečej prodavan iz stečaja i tada je Kostić pobedio sa ponudom od 45,5 miliona evra.

U Ministarstvu privrede su "Politici" rekli da će uskoro izaći sa informacijama po kom modelu će biti privatizovano ovo preduzeće i da će do kraja nedelje saopštiti koje su kompanije poslale pismo o namerama. Do sada su pored srpskih tajkuna, zainteresovanost pokazale kompanije iz Kine, Singapura i Velike Britanije, ali i pored očekivanja nema saudijske firme "Al Dahra", mada će moći da se prijavi kada usledi javna prodaja.

Prodaja PKB-a je prošle godine propala jer nije bilo zainteresovanih kupaca po početnoj ceni od 154 miliona evra. Matijević je tada rekao da je zbog pada cene poljoprivrednih proizvoda ulaganje u ovu oblast rizično, dok je tadašnji ministar privrede Željko Sertić ocenio da je tender pokazao da je vrednost PKB-a precenjena. S druge strane, stručnjaci upozoravaju da država treba dobro da razmisli šta je najbolje za PKB, jer prodaje najveću farma krava u Evropi, kao i ogromno zemljište od 17.000 hektara neposredno uz Beograd, čija će vrednost u narednim godinama samo rasti. 

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Priveden Sergej Trifunović

Glumac Sergej Trifunović priveden je nakon što je kod njega pronađena opojna droga, nezvanično saznaje Nova.rs.

Možda uopšte ne bude bagremovog meda

Naglo zahlađenje i veoma niske temperature nepovoljno su se odrazile na pčelarstvo, a od prve bagremove paše praktično neće biti nikakvog prinosa meda.

Brnabić saopštila: Svi izbori 2. juna

Predsednica Skupštine Srbije Ana Brnabić izjavila je danas da je donela odluku da se prihvati zahtev stranaka opozicije da svi lokalni izbori budu održani zajedno sa beogradskim, 2. juna.