Hag zatražio da Šešelj bude osuđen

Tužilaštvo međunarodnog suda u Hagu ponovo je zatražilo od sudija apelacionog veća da poništi oslobađajuću presudu lideru Srpske radikalne stranke Vojislavu Šešelju i osudi ga za zločine nad Hrvatima i Muslimanima u Hrvatskoj, Vojvodini i BiH, 1991-93.
"Apelaciono veće trebalo bi da usvoji žalbu Tužilaštva i preinači pogrešnu oslobađajuću presudu. Dozvoliti da pogrešni nalazi o oslobađanju opstanu bilo bi uvreda za žrtve zločina i u opasnosnt bi dovelo integritet Haškog tribunala", naveli su tužioci u odgovoru na pismo kojim je Šešelj uzvratio na žalbu Tužilaštva.
 
U danas objavljenom odgovoru, tužioci tvrde da se Šešelj u pismu nije uopšte bavio glavnim tvrdnjama iz njihove žalbe, te da ih nije ni pobio. Ponavljajući navod iz žalbe da je oslobađajuća presuda "neobrazložena" i "nerazumna", tužioci u podnesku ocenjuju da je Šešelj to u svom pismu "propustio da shvati". 
 
Umesto toga, po Tužilaštvu, Šešelj je u svom podnesku izložio neosnovane prigovore na formu tužiočeve žalbe ili "samo ponavlja pogrešne nalaze većine sudija" iz prvostepene presude. Po tužiocima, Šešelj "ponavlja i optužbe da je Tužilaštvo uznemiravalo svedoke i navodilo ih da daju lažne iskaze, kojima, takođe, ne odgovara na tužiočevu žalbu i koje su odlučno odbačene pre više od pet godina posle pune istrage". Navodeći da Šešelj u svom pismu ponavlja i optužbu da suđenje nije bilo pravično, Tužilaštvo podseća da su i raspravno i apelaciono veće suda te tvrdnje odavno odbacili. U žalbi, koju je uložilo u julu prošle godine, Tužilaštvo je tražilo da prvostepenna oslobađajuća presuda bude poništena i da Šešelj bude proglašen krivim za ratne zločine u Hrvatskoj, Vojvodini i BiH i osuđen na 28 godina zatvora,
 
Kao alternativu, Tužilaštvo je tražilo da suđenje Šešelju zbog procesnih i pravnih nepravilnosti bude ponovljeno. O žalbi Tužilaštva na oslobađajuću presudu Šešelju odlučivaće petočlano apelaciono veće sudskog Mehanizma u Hagu, koji je pravni naslednik Tribunala. Većem predsedava američki sudija Teodor Meron, dugogodišnji presdsednik Tribunala i Mehanizma. U žalbenom veću u procesu Šešelju biće još sudije Ben Emerson iz Velike Britanije, koji je pred Tribunalom ranije uspešno branio ratnog lidera OVK Ramuša Haradinaja, zatim Florans Arej iz Kameruna, Li Mutoga iz Kenije i Ivo Rosa iz Portugala. Žalbeni postupak podrazumeva i usmenu raspravu pred sudijama tokom koje bi Šešelj, koji je pred Tribunalom godinama zastupao sam sebe, imao priliku da uzvrati na navode tužilaca.
 
Šešelj, koji je od novembra 2014, na privremenoj slobodi u Srbiji, više puta je izjavio da se u Hag neće dobrovoljno vraćati, da ga presuda i postupak ne zanimaju i da je s Tribunalom "završio".  Većinom glasova, Haški tribunal je, 31. marta prošle godine, oslobodio krivice Šešelja.
  • turbofolk

    23.02.2017 01:08
    Nemam nista protiv da ovog komedijasa vrate u Hag.
  • Rusofil_IQ0

    22.02.2017 23:15
    @logor
    de der popi one lekove na stocicu kod kreveta, izgleda si zaboravio........
  • logor

    22.02.2017 21:50
    Mozda se i za to ide na sud ali u pitanju je cist fasizam i jednmosmerno medjunarodno pravo pio kom se prepoznaju okuopatori, ujaci i fasisti.TTu je reć veće zlo od PROGONA I UBISTAVA U SOSTVENOJ KUCI na kreveteuu u dvoristiu. PROKLETI BILI VAZDA SVI KOJI SU TOČINILI. Od čovečanstva su napravili klaonicu.Ovaj bramerc je glasnik smrti.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Možda uopšte ne bude bagremovog meda

Naglo zahlađenje i veoma niske temperature nepovoljno su se odrazile na pčelarstvo, a od prve bagremove paše praktično neće biti nikakvog prinosa meda.

Brnabić saopštila: Svi izbori 2. juna

Predsednica Skupštine Srbije Ana Brnabić izjavila je danas da je donela odluku da se prihvati zahtev stranaka opozicije da svi lokalni izbori budu održani zajedno sa beogradskim, 2. juna.