Najskuplji kvadrat 5.290 evra u Beogradu

Iako se novogradnja, po pravilu, prodaje po višim cenama u odnosu na korišćene stanove, najskuplji stan u Srbiji, u prošloj godini, ipak nije bio novogradnja.
Prodat je u beogradskoj opštini Stari grad, a za površinu od 132 kvadratna metra plaćeno je gotovo 700.000 evra, što znači da je cena kvadrata bila oko 5.290 evra, saopštio je Republički geodetski zavod.
 
Najskuplji stan, godinu dana ranije, u 2015. bio je gotovo dvostruko jeftiniji, iako iste kvadrature. Njegova cena od 370.000 evra omogućila je novom vlasniku adresu na Dedinju, u zgradi sa bazenom i velnes centrom. Najskuplje plaćena kuća u Srbiji 2016, međutim, nije kupljena u Beogradu, već u Subotici, po ceni od 1,2 miliona evra.
 
Prema registrovanim podacima, građani Srbije svega u sedam odsto slučajeva stan kupuju od investitora, odnosno nove stanove i to zbog viših cena. Primera radi, na Novom Beogradu i Paliluli potrebno je izdvojiti 55 do 60 odsto više novca za kupovinu novogradnje u odnosu na prosečnu cenu korišćenog stana, na Vračaru je to 30 odsto više, a na Starom gradu i Savskom vencu od deset do 15 odsto. U Užicu se, za komfor novogradnje, izdvaja 50 odsto više novca u odnosu na prosečnu cenu korišćenog stana, dok je u Novom Sadu i Kragujevcu to oko 20 odsto.
 
Unapređen sistem procene prosečne cene nekretnina
 
Građani i privrednici moći će od 1. marta lakše da se odlučuju za investiranje u nekretnine, pošto je Republički geodetski zavod unapredio sistem procene prosečne cene nekretnina u Srbiji. Zavod je unapredio Registar cena nepokretnosti, koji je deo sistema Masovne procene vrednosti nepokretnosti. 
 
Na veb-sajtu Republičkog geodetskog zavoda dva puta godišnje biće prezentovan izveštaj o promeni prosečnih cena nepokretnosti u Srbiji, tako da će ažurni podaci za 2017, i građanima i investitorima, biti dostupni već 1. septembra. 
 
U Registru cena nepokretnosti, koji vodi RGZ, za potrebe masovne procene, tokom prošle godine, registrovano je 116.000 ugovora o prometu nepokretnosti, od toga čak 80 odsto prometa čine kupoprodaje.
 
Podaci iz Registra cena nepokretnosti i sistem masovne procene vrednosti nepokretnosti treba da obezbede jednak i pravedan tretman svih poreskih obveznika, građana i privrednika, a za državu niže troškove određivanja poreskih osnovica i veći priliv sredstava od oporezivanja zahvaljujući kompletnom obuhvatu nepokretnosti, navodi se u saopštenju.
  • Boki

    23.02.2017 09:26
    Nije u NS razlika 20% ni u ludilu.
  • Nikola

    23.02.2017 08:08
    Još da nekome prodaju
    Tužna istina je da stanova ima na bacanje u svim gradovima. Cene se drže veštački jer velika većina njih i dalje živi pljačkajući državu, poreza nema, a državi duguju za komunalije po ko zna koliko.
  • Provincijalac

    23.02.2017 08:02
    Provincijalcima
    E... Beograd je to. Bar u njihovoj glavi.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Pritvor zbog pranja novca za troje uhapšenih

Viši sud u Beogradu danas je odredio pritvor do 30 dana okrivljenima P.D, D.P. i A.S. koji se terete za udruživanje radi vršenja krivičnog dela i pranje novca, saopštio je taj sud.