Srbija ima samo jednog inspektora za rudarstvo

Srbija već pola godine ima samo jednog republičkog inspektora za rudarstvo.
Naime, po sistematizaciji Ministarstva rudarstva i energetike u odseku za rudarsku inspekciju je zaposleno tri inspektora. Ipak, kako su potvrdili za N1 u ministarstvu, jedan je već oko pola godine na bolovanju, dok drugi kontroliše samo električna postrojenja u rudnicima.
 
Samo jednom inspektoru je u fokusu opasan, rudarski otpad.
 
Iako ih je po sistematizaciji tri, u praksi je samo jedan inspektor zadužen za pregršt nadležnosti.
 
Zadatak rudarskog ispektora je da vrši redovne i vanredne preglede rudnika kako bi kontrolisao sprovođenje zakona, standarde i uslove za obavljanje eksploatacije mineralnih sirovina. Takođe, inspektor je dužan da kontroliše primene mera zaštite bezbednosti i zdravlja rudara, te da vrši uviđaj ukoliko se dogodi nesrećni slučaj ili havarija u rudniku. Obaveza republičkog inspektora za rudarstvo je i da nadzire rad pokrajinske inspekcije, kao i da podnosi prekršajne i krivične prijave.
 
Prema dostupnim podacima, u Srbiji je registrovano oko 350 rudarskih firmi.
 
U Ministarstvu rudarstva i energetike za N1 kažu da će broj rudarskih inspektora vrlo brzo biti povećan.
 
"Na javnom konkursu za prijem još dva republička rudarska inspektora doneta su prvostepena rešenja. Potrebno je sačekati da istekne zakonski rok prava na žalbu. Prava i obaveze iz radnog odnosa novim republičkim rudarskim inspektorima počeće da teku po konačnosti rešenja o prijemu u radni odnos, odnosno danom stupanja na rad", navodi se u odgovoru Ministarstva rudarstva televiziji N1.
 
Inače, Srbija generalno ima problem sa manjkom inspektora. Nedavno je objavljeno da samo tri inspektora kontroliše 270 fakulteta u Srbiji. O tome više OVDE.
  • kontrolor

    23.02.2017 13:39
    - neće da zaposle više inspektora da inspektori ne bi mogli sve da kontrolišu (više muljaže)
    - neće da zaposle više inspektora da bi mogli da kontrolišu koga i kako kontroliše odnosno ne kontroliše (njihov čovek)
    - neće da zaposle više inspektora koji bi mogli da razotkriju prve dve stvari
  • Kim Dzong Un

    23.02.2017 12:55
    Mnogo vajde da ih ima i vise .

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija