Kako možete da budete pokradeni korišćenjem kartice

Oko 75 odsto građana Srbije koristi platne kartice u svakodnevnom plaćanju.
Savremena tehnologija olakšala je i zloupotrebe, pa je jednostavnije skinuti podatake sa kartica ili skinuti novac sa računa korisnika.
 
Kojim metodama pribegavaju sajber kriminalci i kako banke štite klijente?
 
U situaciji kada vam banka preventivno blokira karticu i izda novu, verovatno znači da je na bankomatu na kom ste podigli novac, uočena neka nepravilnost. Prema rečima načelnika Odeljenja za visokotehnološki kriminal Igora Franca, postoji nekoliko načina na koje možete biti pokradeni korišćenjem kartice.
 
"Postoji uređaj koji se zove skimer. To je uređaj koji stoji na mestu gde se ubacuje kartica i kada korisnik ubaci svoju karticu on učita sve podatke. Da bi vama neko uzeo novac, nije dovoljno samo to, nego je potrebno da zna i PIN broj. To da bi otkrili imaju dva načina - ili da stave lažnu tastaturu preko prave. Druga stvar je da stavi malu kamericu, da bi se videlo šta unosite kada kucate", otkriva Franc za N1.
 
Sve popularniji način plaćanja, online, sa sobom nosi još veće opasnosti, tvrdi on, jer je to polje koje se teže kontroliše. "Šta se radi? Radi se uglavnom tako što se šalje mejl, tipa banka šalje mejl da treba da se resetuje šifra, da se unese određeni podatak ili nešto i to se zove pecanje, ili fishing na engleskom. Na taj način vi ustvari unesete svoj broj i podatke i date im bukvalno sve", kaže naš sagovornik.
 
Međutim, savremena tehnologija omogućila je i lakše otkrivanje takvih uređaja, pa su opasnosti svedene na minimum.
 
Ono što sami možete da uradite da se zaštitite, kažu stručnjaci, jeste da rukom pokrijete tastaturu na kojoj ukucavate šifru za karticu,i da izaberete bankomat na vidljivom mestu, okružen kamerama.
 
Za online kupovinu, savetuje se korišćenje internet kartica i uplata samo neophodnog iznosa. Ako se ipak dogodi da klijent ostane oštećen iz banaka tvrde da će šteta biti nadoknađena. "Regulative zakona i ugovor jasno definišu obaveze banke i klijenta u tom slučaju i mi se trudimo, iako zakon na neki način deli odgovornost između klijenta i banke, da svojim klijentima u tim situacijama pomognemo, da ih zaštitimo maksimalno i da im štetu nadoknadimo", kaže Devica Kulundžić iz jedne banke.
 
U bankama naglašavaju i da je poslednjih godina, u zaštitu čitavog sistema uloženo dosta sredstava. Iako pravila poslovanja nalažu da ne otrkivaju podatke o broju hakerskih napada ili prevara, kažu da je ulaganje u zaštitu smanjilo broj zloupotreba.
  • pamćenje

    24.02.2017 08:45
    Bolje da vas pokradu tako nego kao onaj službenik banke koji je klijentu uzeo novac sa računa a zatim ga isekao na komade.
  • Nada

    24.02.2017 08:01
    Devica
    Nadam se da je greska, da se zena zove Evica ili tako nesto...
  • Nervirach

    23.02.2017 23:26
    A kradu i u banci. Sve u sesnaest.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Poslanica Nastasja Baković podnela ostavku

Odbor Skupštine Srbije za administrativno-budžetska i mandatno-imunitetska pitanja danas je konstatovao da je narodna poslanica Nastasja Baković (25) podnela ostavku na tu funkciju.

Priveden Sergej Trifunović

Glumac Sergej Trifunović priveden je nakon što je kod njega pronađena marihuana, nezvanično saznaje Nova.rs.