Tomislavu Nikoliću predsednička plata do penzije

Tomislav Nikolić će po isteku predsedničkog mandata imati brojne privilegije.
One uključuju pravo da prisustvuje državnim svečanostima u skladu s protokolom, kao i da ima kancelariju, savetnika, sekretara i službeni automobil s vozačem, onoliko vremena koliko je trajao njegov mandat. Kako se precizira u Zakonu o predsedniku, usvojenom pre deset godina, bivši predsednik može da koristi službeni automobil s vozačem samo da bi obavio posao u svojstvu bivšeg šefa države, kancelarijski prostor, službeni automobil i vozača obezbeđuje mu Vlada, u saglasnosti s njime, a savetnika i sekretara Generalni sekretarijat predsednika na predlog bivšeg predsednika.
 
Što se tiče obezbeđenja, zakon propisuje da bivši predsednik ima pravo da ga obezbeđuju policija i Vojska Srbije jednu godinu po prestanku mandata, u skladu s propisom Vlade, uz naznaku da obezbeđenje može da se produži ako za to postoje opravdani razlozi i ako je bivši šef države saglasan s time, što je, recimo, učinjeno u slučaju Borisa Tadića. Tadiću je predsednički mandat istekao 2012, ali je obezbeđenje za njega i njegove bližnje produženo na osnovu procena bezbednosni službi.
 
Kada je o finansijama reč, bivši predsednik države ima pravo na nadoknadu plate u iznosu njegove predsedničke plate dok se ne zaposli ili dok ne ispuni uslove za penziju po propisima o penzijskom osiguranju, ali najviše šest meseci od dana kada mu je prestao mandat, što bi značilo da bi Nikolić primao 130.000 dinara mesečno. U Zakonu je naglašeno i da pravo na naknadu plate bivšem šefu može da se produži dok on ne ispuni uslove za penziju po propisima o penzijskom i osiguranju, ali najviše za još šest meseci. Budući da je Nikolić napunio 65 godina, on ispunjava taj uslov.
 
Pod uslovom da se bivši predsednik zaposli, a plata mu je manja od 80 odsto nekadašnje predsedničke plate, ima pravo na posebno mesečno primanje u iznosu razlike između 80 odsto predsedničke plate i nove zarade, a ukoliko se on penzioniše, a penzija mu je manja od 80 odsto predsedničke plate, ima pravo na posebno mesečno primanje u iznosu razlike između 80 odsto predsedničke plate i penzije koju prima. Ilustracije radi, pojedini mediji svojevremeno su objavili da Milan Milutinović, koji je bio predsednik Srbije od 1997. do 2002, mesečno prima razliku između iznosa penzije i naknade 80 odsto predsedničke plate.
 
Tomislav Nikolić će po prestanku mandata imati i pravo na diplomatski pasoš, kao i na pristup arhivama iz vremena dok je bio predsednik. Ostaje pitanje gde će Nikolić nakon "silaska" s funkcije živeti. U avgustu 2012. objavljeno je da je on napustio porodični stan u Novom Beogradu i iz bezbednosnih razloga preselio se u vilu na Dedinju, u Užičkoj ulici, koju je Tadić koristio za prijeme i neprotokolarne sastanke. Međutim, prema podacima Agencije za borbu protiv korupcije, Nikolić od decembra 2015. više nije vlasnik navedenog stana, a pojedini mediji objavili su da je u taj prostor premeštena Fondacija Dragice Nikolić, predsednikove supruge. Prema dostupnim podacima, Nikolić je 1998. kao potpredsednik Vlade Srbije dobio od države stan od 186 kvadrata u Novom Beogradu, a deset godina kasnije je podigao kredit i kupio prestižniji od 194 kvadrata u istom delu grada. O tome se opširno pisalo budući da je na toj lokaciji stan kupio i bivši guverner NBS Mlađan Dinkić.
 
Među bivšim predsednicima SRJ i Srbije ima i onih koji su se odrekli svih ili pojedinih privilegija. Vojislav Koštunica je odmah po prestanku funkcije odbio sve privilegije, kao i pokojni Dobrica Ćosić, dok je Zoran Lilić demantovao pre nekoliko godina da mu je dodeljen kabinet u Palati Srbija, poručivši da mu nije dodeljeno ništa i da ne koristi državne privilegije. Već pomenuti Boris Tadić izjavio je da je tražio kancelariju, ali da mu ona još nije dodeljena.
 
Opširnije o ovoj temi možete pročitati OVDE.
  • Protiv Njega

    24.02.2017 17:54
    Na lični zahtev
    Kada bi novinari i urednici znali, koliko nas čitaoce kažnjavaju objavljivanjem slike.
    Kada Toma ode u istoriju, najveća nagrada će biti što više nećemo morati da gledamo njegovu sliku. Neka se piše o njemu, samo, molim, bez njegove slike.
    A što se izbora tiče, ne znam šta vam nije jasno.
    Pa čitava medijska javnost se raspisala o tome kako će Vučić pobediti.
    A kada je takva odluka već doneta, i navodno ga Rusija podržava, čemu onda uopšte izlaziti na izbore?Bolje odsedeti kod kuće i popiti omiljeno piće, čaj, kafu, nego gubiti vreme.
    Ionako su svi kompjuteri, baze podataka, administratori baza, čalnovi komisija kao i predsednici u rukama vlasti - a biće i nagrađeni kao prošlog puta, predsedmik RIk sa preko 33.000 evra, u dinarima, naravno. Na lični zahtev, sada već budućeg predsednika.
  • Babasera

    24.02.2017 12:40
    Zbog svega ovoga izađimo na izbore da ih srušimo. Ako sad ne uradimo, dajemo im mogućnost da nas još narednih godina kradu, a zemlju i decu našu uništavaju. Apelujem da izađeze i glasate. Ako pobedi neko drugi, i taj nastavi po sistemu prethodnika, i njega ćemo srušiti. Moraju da unaju da taj ko će da bude menadžer države mora da to radi da građani budu zadovoljni, ali i da se država razvija. Pa ako treba svakih 6 meseci da ih vrtimo, vrtećemo dok se ne nađu pravi.
  • dobrotvorka

    24.02.2017 12:09
    Definitivno
    Nismo normalni!

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija