Moguć štrajk prosvetara ako im država ne isplati dugovanja

Sva četiri sindikata u obrazovanju zatražila su od ministra prosvete Mladena Šarčevića isplatu svetosavskih nagrada za koje su prosvetari uskraćeni poslednje tri godine, kao i isplatu pomoći zaposlenima po osnovu uštede nakon zbrinjavanja tehnoloških viškova.
Kako piše "Politika", predstavnici četiri sindikata zaposlenih u prosveti razgovarali su Šarčevićem oko sprovođenja sporazuma potpisanog 2015. godine.
 
Prema rečima predsednice Unije sindikata prosvetnih radnika Srbije, Jasne Janković,sindikati su insistirali na isplati svetosavskih nagrada, kao i na isplati pomoći po osnovu 2,5 milijardi dinara uštede nakon zbrinjavanja tehnoloških viškova.
 
Ona ističe da je u pitanju isplata dva puta po 15.000 dinara, a da se ovaj novac duguje čitavoj prosveti od predškolskih ustanova do domova učenika, što obuhvata oko 107.000 zaposlenih.
 
Dogovoreno je, kaže Janković, da se iduće nedelje održi sastanak sa ministarkom državne uprave i lokalne samouprave Anom Brnabić, a da se odmah nakon toga zatraži sastanak kod premijera, kojem bi prisustvovali dvoje ministara i četiri predsednika sindikata.
 
Sporazum između sindikata i vlade iz aprila 2015. godine garantovao je isplatu nagrada i pomoći, a potpisali su ga tadašnji ministri Srđan Verbić i Kori Udovički.
 
Ukoliko pak do dogovora ne dođe, prosvetari su mogućnost štrajka ostavili otvorenom.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Poslanica Nastasja Baković podnela ostavku

Odbor Skupštine Srbije za administrativno-budžetska i mandatno-imunitetska pitanja danas je konstatovao da je narodna poslanica Nastasja Baković (25) podnela ostavku na tu funkciju.