Radnici na građevini umiru zbog neodgovornih šefova

Protekle sedmice, jedan radnik je izgubio život na gradilištu u Beogradu.
Nastradali radnik nije koristio zaštitu i nije bio prijavljen. Načelnik u inspektoratu za rad Ministarstva rada Maja Ilić kaže za RTS da radnik može da odbije da radi ako na radnom mestu nisu primenjene sve preventivne mere.
 
Kod smrtnih slučajeva na radu sva odgovornost je, kaže Ilićeva, na poslodavcu.
 
"Kada su u pitanju smrtne povrede, najviše njih se dešava u građevinarstvu, više od 50 odsto. Ali, nisu svi poslodavci društveni neodgovorni", kaže Ilićeva.
 
Kada je reč o pogibiji radnika na gradilištu u Beogradu u petak, Ilićeva kaže da su podnete krivične prijave.
 
"Bilo je 29 smrtnih povreda na radu, bilo je 13 teških povreda na radu sa smrtnim ishodom, bilo je 774 teških povreda na radu, izvršeni su nadzori povodom 64 lake povrede na radu", ukazala je Ilićeva. 
 
Ukazuje da su najčešći uzroci povreda na gradilištima neobezbeđena visina i nekorišćenje sredstava za zaštitu. Takođe, poslodavci na gradilištima angažuju lica bez ugovora o radu i zato oni postaju rizična lica.
 
"Važno je napomenuti da je poslodavac taj koji treba da obezbedi sprovođenje svih preventivnih mera. U zakonu je jasno propisano da ako nisu primenjene sve mere, onda radnik može da odbije da radi", ističe Ilićeva.
 
Inspektori sprovode nadzor svakodnevno na teritoriji cele Srbije, kaže Ilićeva ističući da se zbog svih opasnosti najviše kontroliše primena mera u građevinarstvu i industriji.
 
"Nadzori se vrše i redovno, po službenoj dužnosti, a radimo i pojačane vanredne inspekcijske nadozore koji su, u skladu sa zakonom, uvek mogući. Ako ima indicija da ima rada na crno, takvi nadzori se vrše bez najavljivanja", napomenula je Ilićeva.
 
Ukoliko se utvrdi da postoje nepravilnosti, inspektor tada donosi rešenje o otklanjanju nedostataka i predviđa rok za otklanjanje. Takođe, ispektori mogu delovati i represivno – mogu da podnesu i krivičnu prijavu.
 
"Inspekciji rada su od 2015. proširene nadležnosti da kontrolišemu i neregistrovane subjekte. Podatak za 2016. godinu je da smo oktrili 813 neregistrovanih subjekata u različitim oblastima", istakla je Ilićeva.
 
U Novom Sadu kontrole svakodnevne
 
Podsetimo, novosadsko odeljenje inspekcije rada krajem prošle godine ispitivalo je okolnosti u kojima je tokom rada u preduzeću Topagrar poginuo jedan zaposleni Novosađanin. Pretpostavlja se da je do pogibije došlo kada se četvorobrazni plug-obrtač sa autoprikolice prevrnuo na radnika, koji je u tom trenutku bio sam u pogonu. Više o ovom slučaju čitajte OVDE.
 
Novosadska inspekcija vanredno ili redovno svakog dana poseti i kontroliše četiri firme. 
  • tamnica

    26.02.2017 10:59
    Muka mi je kad vidim "inspektore" u farmericama sa raznobojnim slemovima na glavama ..
  • Novosadjan

    26.02.2017 10:50
    inspekcija radi svoj posao zaboravio je da pomene kontrast i laundz
  • Milan

    26.02.2017 10:06
    gradjevinski radnik
    "radnik ima pravo da odbije da radi" koji cinizam. Gospodjo inspektorka sto vi ne odbijete da radite jer vecina vas ne sme da dodje na gradiliste i radi svoj posao dok se dobro ne raspitate cije je gradiliste. Gine se na gradilistima zbog pohlepe gazda i korupcije u institucijama. Radio sam na zapadu, ono se zove inspekcija rada i briga drzave o radniku.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Poslanica Nastasja Baković podnela ostavku

Odbor Skupštine Srbije za administrativno-budžetska i mandatno-imunitetska pitanja danas je konstatovao da je narodna poslanica Nastasja Baković (25) podnela ostavku na tu funkciju.

Priveden Sergej Trifunović

Glumac Sergej Trifunović priveden je nakon što je kod njega pronađena marihuana, nezvanično saznaje Nova.rs.