Niko ne vodi evidenciju o tome koliko su pacijenti ozračeni

U Srbiji se ne vodi evidencija o dozama zračenja kojima su pacijenti bili izloženi tokom dijagnostikovanja i lečenja na nekom od medicinskih aparata.
Taj podatak se ne unosi ni u medicinski izveštaj, kao ni u istoriju bolesti, piše "Blic".
 
U većini zemalja EU svako dete i svaka odrasla osoba ima knjižice iz kojih se vidi kad, koliko puta i koje su doze jonizujućeg zračenja primili od najranijeg detinjstva pa nadalje. U Srbiji to, međutim, nije slučaj, ali zato postoji trend da se pacijenti snimaju na aparatima koji zrače i po nekoliko puta u pola godine.
 
Primera radi, samo jednim snimanjem abdomena na skeneru (CT) dobija se ista količina zračenja kao da je neko uradio 500 rengen snimaka pluća. Taj podatak, očigledno nikoga u Srbiji ne zabrinjava, s obzirom da iz godine u godinu imamo sve više snimanja na ovom aparatu, a pacijenti čak moraju da čekaju i po šest meseci kako bi došli na red za ovu dijagnostičku proceduru.
 
Inicijativa, da svi pacijenti koji budu zračeni dobiju radiološki pasoš, koji bi sprečio nepotrebno zračenje, i dalje stoji kao ideja u Agenciji za za zaštitu od jonizujućih zračenja i nuklearnu sigurnost Srbije. Da bi se realizovao potrebno je još vremena. Do tada o ovome niko ne brine, jer zapravo i mali broj lekara vodi računa o tome koliko puta su pacijenti zračeni.
 
Radiolog, dr Dušan Radaković objašnjava da je rendgensko snimanje štetno i da svako sledeće snimanje samo povećava dozu zračenja.
 
"Ne postoji tačna mera koliko puta bi pacijent mogao da snimi, na primer, pluća u toku godine. Međutim, u širim dijagnostičkim metodama doza zračenja koju pacijent primi u toku pregleda može da dostigne dozvoljeni nivo za šest meseci do godinu dana", upozorava za beogradski list dr Radaković.
 
On kaže da štetno dejstvo rendgenskog zračenja ne može momentalno da se izmeri, ali da može izazvati promene na DNK materijalu.
 
"To se odnosi na sva snimanja na rendgenu, ali i na skenerima. Taj negativni efekat je dvostruk. Utiče ne samo na pojedinca već i na njegov genetski materijal. Tačnije, promene koje su nastale na genetskom materijalu zbog zračenja prenose se na buduće generacije", tvrdi dr Radaković.
 
Zbog toga savetuje da ovakve preglede treba izbegavati kad god je moguće ili ih treba raditi što ređe ili s prekidom od nekoliko meseci. 
 
Ceo tekst možete pročitati OVDE.
  • Garruk

    03.03.2017 09:54
    Pa pobogu ne govorim da samo pusaci dobijaju rak. Namerno pokusavate da pogresno predstavite moj stav. Pusenje povecava sansu za nekoliko karcinoma za 50-60%. Obradjena hrana za 20%. Alkolhol takodje. Svako, ali bukvalno svako, moze da dobije rak, ali povecavate sansu da dobijete rak ako pusite, pijete i jedete obradjenju hranu. Tako da ne treba da se cudimo sto imamo toliko karcinoma.
  • Čučuk Stana

    02.03.2017 10:15
    @J Možda je Danska na prvom mestu po novoobolelim al glavu dajem da smo mi na prvom mestu po broju umrlih od kancera!
    @ Garruk
    Moj otac nikad nije pušio, živi u zdravoj sredini, planina, zdravo se hrani....adenokarcinom pluća...
    Deca od desetak godina su tako aktivni pušači...o čemu ti pričaš....
  • J

    01.03.2017 15:52
    cisto informativno
    Srbija nije ni u prvih dvadeset po broju novo-obolelih od kancera. Na prvom mestu je Danska. Verovatno je i njih neko bombardovao?

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija