Korupcija nije samo mito

Korupciju građani još uvek vide ograničeno, kao mito, davanje i primanje novca, iako je ona šira kategorija, naglasio je predsednik Transparentnosti Srbije Vladimir Goati, na predstavljanju iskustva Antikorupcijskog savetovališta.
Goati je, govoreći o trgovini uticajem kao vidu korupcije, rekao da se razmena dva rusursa - "moći i novca" izvodi tako da je teško saznati ko se sa kim i oko čega dogovorio, a istovremeno je to pravno pokriveno da izgleda kao da je sve u redu.
 
Govoreći o iskustvu Antikorupcijskog savetovališta TS, saradnik TS Rade Đurić je naveo da se nekada građani obraćaju iskazujući direktno sumnju na korupciju.
 
Češće, objašnjava, su to oni koji ne znaju kako da ostvare svoja prava i potrebe, a najčešće građani koji ne uspevaju da u razumnom roku i na povoljan način ostvare neka svoja prava i interese i veruju da korupcija može biti razlog za to.
 
Na osnovu onog što se od građana čuje, TS pokreće inicijative kod nadležnih organa, naveo je saradnik TS Zlatko Minić, od kojih se začajan broj odnosi na izmene zakona, uredbi i pravilnika. On je državnom sekretaru u ministarstvu za državnu upravu i lokalnu samoupravu Željku Ožegoviću predao "krovnu inicijativu".
 
Njom se predlaže, kako je objasni, da se propiše dužnost organa vlasti da u određenom roku razmotre predlog za donošenje ili izmenu propisa i prakse kada to dolazi od građana, organizacije civilnog društva i privrede. Građani ne moraju da poznaju tačno propis već koju uslugu treba da dobiju i u kom vremenu, da tako budu kontrolori kako je to izvršeno, rekao je Ožegović, podsetivši da je kao predsednik opštine Novi Beograd dobio priznanje Transprentnost International zbog otvorenosti u radu te opštine prema građanima. 
  • Na primer

    01.03.2017 00:33
    Trgovina uticajima
    Na primer, kada određena verska grupacija vrbuje određenog filmskog urednika, putem obećane mlade i lepe devojke i seksa sa njom, da bi on puštao određene filmove, a štetne za ljude.
    A njoj obećaju slavu i pojavljivanje tu i tamo, da bi bila sa urednikom.
    Eto jednog lepog primera.
  • Pera

    28.02.2017 23:05
    Korupcija
    Transparentnost u ovoj drzavi? Salite se. Pravda? Zasmejavate me!Zastitnici gradjana, sudije, opstinari, novinari...samo rade za one na vlasti i zamajavaju narod. Korumpirana nam je milicija, sud i sudije, inspekcija.. Smrdi na teski trulez

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Možda uopšte ne bude bagremovog meda

Naglo zahlađenje i veoma niske temperature nepovoljno su se odrazile na pčelarstvo, a od prve bagremove paše praktično neće biti nikakvog prinosa meda.

Brnabić saopštila: Svi izbori 2. juna

Predsednica Skupštine Srbije Ana Brnabić izjavila je danas da je donela odluku da se prihvati zahtev stranaka opozicije da svi lokalni izbori budu održani zajedno sa beogradskim, 2. juna.