Poljoprivreda se urušava, agronomi na birou

U poljoprivrednoj i veterinarskoj struci, trenutno je 5.513 nezaposlenih, od toga 46 doktora nauka.
Kada je pre nekoliko dana vlasnik MK grupe Miodrag Kostić rekao kako u Srbiji nema dovoljno stručnih agronoma i da on bez uspeha pokušava da nađe 10 stručnjaka koji bi radili u njegovoj kompaniji u Ukrajini za platu od 2.000 dolara, postavilo se pitanje da li je problem sa obrazovanjem koji studenti u poljoprivrednoj struci dobijaju na domaćim visokoškolskim ustanovama ili je do države koja je omogućila uslove njima, ali i ostalim tek svršenim diplomcima da dobiju posao i steknu preko potrebno iskustvo.
 
"Nemamo dobre agronome, iako imate 5.000 nezaposlenih. Ako ima neko u ovoj sali da ih nađe, neka mi kaže. Tražim 10 agronoma sa platom od 2.000 dolara da idu u Ukrajinu. Neće. Nema ih. MK Grupa nema problem sa novcem da uloži u jabuke, da uložimo u paradajz. Imamo problem jer nemamo kadrove koji će da implementiraju to što mi već sve znamo. Ko god u ovoj sali nađe ljude koji će da naprave paradajz o kom smo pričali, slobodno neka ih predloži. Neka da ime i prezime. A ne - 'završio sam fakultet, doneo sam diplomu'. Neka pokaže gde je radio i šta je uspeo dosad", rekao je Kostić pre nekoliko dana na okruglom stolu o ekonomskim i socijalnim posledicama prodaje poljoprivrednih preduzeća i zemljišta u Srbiji.
 
Odgovor na pitanja kakav kadar školuju naši fakulteti i da li su Kostićeve ocene o nedostatku kvalitetnih agronoma tačne nisu za Danas želeli da komentarišu dekani Poljoprivrednih fakulteta u Beogradu i u Novom Sadu. S druge strane, inženjer poljoprivrede i bivši ministar poljoprivrede u Vladi Srbije Goran Živkov kaže da nema ni jedan razlog da ne veruje Kostiću kada kaže da ne može da nađe dobre agronome.
 
"Dobar agronom se ne postaje završetkom fakulteta, pogotovo ne našeg, dobar agronom se stvara", napominje Živkov.
 
Međutim, agroekonomski analitičar Miladin Ševarlić kaže za Danas da ni Kostić nije postao agrobiznismen odmah posle fakulteta i da je ključni problem loša agrarna politika zemlje, koja je dozvolila da trenutno imamo tri puta više nezaposlenih u poljoprivrednoj i veterinarskoj struci.
 
"Trenutno ima 5.513 nezaposlenih u poljoprivrednoj i veterinarskoj struci, od toga 46 doktora nauka. Ukupno zaposlenih u poljoprivrednim kompanijama, zemljoradničkim zadrugama, administrativnom sektoru u ovoj oblasti, u opštinskim upravama i Upravi za agrarna plaćanja ima manje d 1.500", kaže Ševarlić.
 
On kaže kako u Srbiji trenutno ima 628.000 poljoprivrednih gazdinstava, koji su na grbači 260 savetnika.
 
"Sve ovo je posledica katastrofalne agrarne politike ove države. Njeni kreatori ne shvataju da je ovo 21. vek. U isto vreme imamo primer Slovenije u kojoj ima 57.000 gazdinstava, a 380 savetnika. Država ovde sprovodi tihu eutanaziju porodičnih poljoprivrednih gazdinstava. Ako se gleda broj stručnjaka koji Srbija ima u odnosu na količinu poljoprivrednog zemljišta, tu takođe zaostajemo za susednim državama. Tako ih je kod nas za četiri do šest puta manje nego u Hrvatskoj i osam do 12 puta manje nego u Sloveniji", ističe Ševarlić. On kaže da je od 1991. godine u Srbiji ugašeno 400.000 porodičnih poljoprivrednih gazdinstava, što je 1.000 sela sa po 400 domaćinstava i pita se za koga država prazni ta sela.
 
Ostatak pročitajte u današnjem izdanju lista Danas.
  • jovana

    03.03.2017 18:34
    pa neka povuce strucni intelektualni kadar iz uap,zar nije dovoljno da si sto gluplji i da se bavis spletkarenjem i posao te ceka
  • Observer

    03.03.2017 15:59
    Segment
    Ovaj slučaj je samo segment i epizoda u tužnoj priči o našoj poljoprivredi. Godinama pišem o tome, pa i na ovom Portalu. Poljoprivreda dotiče ekonomske, biološke sociološke i mnoge druge nauke. Urušavanje poljoprivrede najduže traje, jer je žilava i daje ljudima hleb nasušni. Bogate zemlje, su PRE SVEGA rešile pitanje poljoprivrede, jer je to osnova na koju Država može da se osloni, kao na osnovni resurs. Lako je posle toga razvijati sve ostalo. Selo nestaje, jer navodno ne proizvodi hranu rentabilno. Mudra Država bi zadržala poljoprivrednika na zemlji i na selu, ekonomskim instrumentima, da on bude tamo zadovoljan. Tada ne bi bilo ni socioloških ni demografskih ni drugih vezanih problema. Mi ne možemo od Koleta i od Petra očekivati da oni vode strategiju poljoprivrede. Umudrimo se ljudi, broj stanovnika na Kugli i gladnih usta, stalno raste !
  • Milivoj

    03.03.2017 11:05
    Stručnjaci?
    Za Živkova. Nadao sam se da neko ko je bio na funkciji kao on uspeo da sazna malo više. Teško da i drugi evropski fakulteti pružaju više. To znam iz iskustva. Drugo, od našeg agronoma se zahteva da bude mehanizator, ratar, stočar, voćar..... U slučaju kada se na tržištu traži usmeren profil onda fakultet može da izbaci stručnjaka. To uglavnom nije moguće i iz još niza različitih razloga od kojih neki potiču direktno iz organizacije nastave na fakultetima. Tako je svugde pa i mkod nas.
    Kostić da je pravi znalac i biznismen ne bi tako pričao. U čemu je on stručan?

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija