Skupštini vratiti dostojanstvo, a predsedniku veća ovlašćenja

Srpskom parlamentu treba vratiti dostojanstvo, a predsedniku države dati veća ovlašćenja u skladu sa legitimitetom koji mu daje to što ga građani biraju neposredno na izborima, ocenili su danas učesnici skupa "Predsednik Republike i Ustav Srbije" koji je održan u Beogradu u organizaciji Fondacije Centar za demokratiju.
Predsednik Upravnog odbora Centra za demokratiju Dragoljub Mićunović je komentarišući odluku da parlament pauzira u radu mesec dana do održavanja predsedničkih izbora, ukazao da parlamentu koji je odraz volje naroda treba vratiti dostojanstvo.
 
"Mi živimo u virtualnoj stvarnosti u kojoj je parlament ponižen, poniženi su i građani koji su izabrali poslanike, svoje predstavnike. Treba vratiti ugled i dostojanstvo parlamentu, ključnoj instituciji za demokratiju", kazao je Mićunović, nekadašnji predsednik Političkog saveta Demokratske stranke.
 
Profesor na Pravnom fakultetu Univerziteta Union Tanasije Marinković ocenio je da u sadašnjem sistemu predsednik Srbije ima veliki legitimitet, ali da je patuljak u odnosu na ustavna ovlašćenja. "Najveće ovlašćenje mu je to što može da ne odobri usvajanje nekog zakona", podsetio je Marinković.
 
Profesor Fakulteta političkih nauka Čedomir Čupić ukazao je na odgovornost bivšeg predsednika Srbije Borisa Tadića, koji je, kako ocenjuje, ojačao predsedničku funkciju odabirom slabije uticajne ličnosti, poput Mirka Cvetkovića za premijera.
  • VOJVODJANIN

    02.03.2017 21:48
    Veća ovlašćenja...
    ... ha -,ha,i ha - ha. Krenulo punom parom!? Sa uvođenjem autokratije il' tiranije na velika vrata. Bolj' kazano - da se legalizuje. Ne sumnjam nimalo da će to i uraditi ako ponovo usp''u da pokradu izbore. Ne trpi oVAj nikog' osim sebe. Ponekad. Po onom kako se ponašaju, pričaju, dogovaraju,...oni su već ''rešili izbore''. I (pre)rasporedili šta će kom' pripasti. U guberniji. E sad, nije mi jasno dal' su 100% sigurni da će lopovski način i ovaj put (provereno) proći il' zapravo misle da će imati dovoljno glasova? Ponavljam, jedino sigurno je da će uvesti tiraniju. Čudo jedno kako se taj tiranski pelcer brzo prima. Kol'ko vidim ukinula se skupština. Doduše, nikak'a šteta. Šta su sve naradili i šta se sve provuklo kroz nju bolje što su se ugasili. Koliko straha pokazuju od naredni' izbora to više nije normalno. Primitivnije nastupe S Nakaradne S nismo dosad' imali prilike da čujemo, vidimo,... Mislim jesu oni specijalci za primitivizam al' sad su i tu evoluirali. To je samo znak na čeg' će sve biti spremni. Sve za vlast. Sve je dozvoljeno. Neće ovo na dobro izići.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija