Preduzeća nastavljaju da krše zakon, 23 i dalje bez direktora

Nijedno od 23 javna preduzeća kojima su na čelu vršioci dužnosti neće ispuniti zakonski rok i do 4. marta izabrati novog direktora.
Tako je, bar sudeći po informacijama iz Ministarstva privrede.
 
"U ovom trenutku objavljeni su konkursi za 11 javnih preduzeća, a u toku je procedura za izbor još devet direktora", rečeno je Tanjugu u tom Ministarstvu.
 
Kako navode, trenutno pristižu prijave kandidata, a Komisija za sprovođenje konkursa za izbor direktora, shodno zakonskim odredbama, po isteku roka za podnošenje prijava će pregledati svu prispelu dokumentaciju i podnete dokaze i sastaviti spisak kandidata. 
 
Ministarstvo će potom sva dokumenta dostaviti Vladi tri dana nakon isteka roka za dostavljenje konkursne dokumentacije. "Rok za podnošenje prijava na javni konkurs je 30 dana od dana objavljivanja u Službenom glasniku, a Ministarstvo privrede će poslate neotvorene koverte dostavlti Vladi na razmatranje, odnosno Komisiji za sprovođenje konkursa za izbor direktora tri dana od isteka roka za dostavljanje prijava", kažu u Ministarstvu. 
 
Zlatko Minić iz Transparentnosti Srbija kaže da nije jasno zašto se čekao poslednji čas da se traže novi ljudi. "Upozoravali smo da odredbe novog Zakona o izboru direktora u javnim preduzećima nisu dobre, jer postoji rok da se konkurs okonča, a nemamo rok da se raspiše", kaže on za Tanjug i dodaje da zakoni ne predviđaju nikakve sankcije protiv onih koji nisu svoj posao radili na vreme. 
 
On navodi da je problem i "u javnom promovisanju v. d. direktora sa punom političkom podrškom", čime se, veruje, obeshrabruju da konkurišu novi ljudi iz samih preduzeća u kojima godinama rade. 
 
Kriterijum za izbor kandidata u praksi ne postoji, kaže Minić i dodaje da Zakon jasno propisuje da oni koji konkurišu na poziciju direktora javnog preduzeća moraju za početak ispuniti dva osnovna kriterijuma - iskustvo u korporativnom upravljanju i iskustvo u finansijskom menandžmentu. 
 
"Uslovi konkursa kažu da zainteresovani kandidati za funkcije direktora javnih preduzeća moraju da imaju visoko obrazovanje na osnovnonim studijama, najmanje pet godina radnog iskustva na poslovima koji zahtevaju visoko obrazovanje i najmanje tri godine radnog iskustva na poslovima koji su povezani sa poslom javnog preduzeća, korporativnog upravljanja i finansija", objašnjava Minić. 
 
Prema novom propisu, v. d. stanje oročeno je na godinu dana, pa je, ističe, nepoznanica da li će nakon isteka tog roka neki novi direktor moći ponovo da bude postavljen kao vršilac dužnosti. 
 
Javni konkurs je objavljen 10. februara za preduzeća Koridori Srbije, Državna lutrija Srbije, Putevi Srbije, Transnafta i za nacionalne parkove Tara, Đerdap, Fruška gora i Kopaonik.
  • Perica

    03.03.2017 10:06
    #####
    U pravoj Firmi,sve iznad Šefa,je nepotreban kadar...
  • Utin

    02.03.2017 23:58
    Naravno kada drzavne firme krse rokove to kao da se nije desilo. A kad privatne firme prekrse rokove zavrse na sudu u rekordnom roku sa sigurnom kaznom.. e to je nasa drzava...

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Pritvor zbog pranja novca za troje uhapšenih

Viši sud u Beogradu danas je odredio pritvor do 30 dana okrivljenima P.D, D.P. i A.S. koji se terete za udruživanje radi vršenja krivičnog dela i pranje novca, saopštio je taj sud.