Obuka za upravnike zgrada počinje sredinom godine

Obuke za upravnike stambenih zgrada, koje svaka zgrada mora da ima od 1. januara naredne godine, počinju u drugoj polovini 2017, najavio je sakretar Udruženja za privatno obezbeđenje i uslužne delatnosti Privredne komore Srbije Aleksandar Nedić.
"Obuke za upravnike počinju u drugoj polovini 2017. i do kraja godine imaćemo prve licencirane upravnike stambenih zgrada koji će početi sa radom 1. januara 2018. kako je i predviđeno Zakonom o stanovanju", rekao je Nedić.
 
Grupacija PKS za održavanje objekata od Ministarstva građevinarstva dobila je, prema njegovim rečima, ovlašćenja da licencira upravnike stambenih zgrada koji su obavezni po Zakonu o stanovanju koji je usvojila krajem prošle godine.
 
"Cela obuka, odnosno priprema obuke, izlaženje na stručni ispit, izdavanje licenci, ali i kontrola rada upravnika, kao i formiranje registara upravnika će se raditi u PKS-u", rekao je on.
 
Nedić je dodao da interesovanje za obuke postoji i da se već javljaju firme koje se bave održavanjem i koje već sarađuju sa beogradskim Infostanom, Gradskim stambenim preduzećem i novosadskom Informatikom.
 
Skupština Srbije usvojila je u decembru 2016. Zakon o stanovanju i održavanju zgrada koji predviđa da svaka zgrada ima registrovan kućni savet i upravnika zgrade i on je stupio na snagu 1. januara ove godine, ali se još donose podzakonski akti koji treba da bliže urede ovu oblast, pa je krajnji rok za primenu zakona godinu i po dana.
 
Ovim zakonom je precizirano da, ukoliko se stanari među sobom ne dogovore oko izbora upravnika, mogu da izaberu profesionalnog upravnika sa spiska PKS-a, a ukoliko se ne dogovore ni oko profesionalnog upravnika, lokalna samouprava će im na određeno vreme uvesti prinudnog upravnika zgrade. Profesionalni upravnici moraju da prođu obuku i da dobiju licencu za obavljanje tog posla.
 
Ministarka građevinarastva, saobraćaja i infrastrukture Zorana Mihajlović izjavila je prošlog meseca da to ministarstvo priprema uputstvo sa PKS-om, koje će u narednih nekoliko dana biti dostavljeno stanarima zgrada, odnosno vlasnicima stanova u njima, a u vezi sa svim nedoumicama u primeni novog Zakona o stanovanju.
  • Neka

    04.03.2017 17:55
    @ Nervirach
    Koliko ispratih ti si se iselio odavde,pa sad malo tupiš sa ovdašnjim i ondašnjim .
  • Nišlija

    04.03.2017 12:40
    AleksandarVojvodjanin Sve bi se ja složio u vezi sa tvojim komentarom, da nema ovog dela o "civilizovanijim delovima Srbije". Što smo mi manje civilizovani deo? Da li zato što nemamo svakodnevne obračune na ulicama i paljenje beskućnika?

    Kao neko ko ima stan u višesptratnicu u Južnu Srbiju ( kako si napisao) i kao neko ko je jedno vreme živeo u NS, mogu da ti kažem da se ovamo kod mene lakše izdogovaramo i uz više poštovanja, bez svadje, vike i izbacivanja nego komšije u NS.

    Ključne reči su: bez svadje i sa poštovanjem. Normalno ima svakakvih kućnih saveta kako u Nišu tako i u Novom Sadu, pa nema nikakvih prostora za generalizaciju i sa jedne i sa druge strane.
    Pozdrav
  • Babasera

    04.03.2017 12:29
    Pošto vidim da ovde za kompjutorom sededu poprilično nepismeni ljudi, deder da vam objasnim još jedared: nov zakon o odr. stambenih zgrada nema nikakve veze sa naprednjacima. To vam govorim kao neko ko je iz tih voda i nemojte lupetati, a još pametniji su oni koji ti lupaju pluseve, jer time pokazuju totalnu neupućenost i neobrazovanost. Dršte se vi bogme vaših kompjutora i spustite deder sve rolove, možda vas neko posmatra kroz pendžer....

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija