Preminuo još jedan neprijavljeni radnik, pogodio ga kamen

Jedan radnik stradao je na gradilištu u okviru izgradnje deonice Koridora 10, kod naselja Gradinje.
Kako je za N1 rečeno u Inspektoratu za rad, nesreća se desila 27. februara, a Ž. R. (27) je podlegao povredama i preminuo 5. marta u niškoj bolnici.
 
Mladić, koji je bio vozač kamiona, radio je na crno i nije bio prijavljen. Takođe, ni radovi u kojima je učestvovao nisu prijavljeni.
 
"Svaki poslodavac je dužan da prijavi početak radova, a firma nije prijavila početak radova", kažu iz Inspektorata.
 
Mladić je stradao pod skoro neverovatnim okolnostima.
 
"Čovek je stajao parkiran, čekao utovar, kao na filmu mu je uleteo kamen kroz suvozačevo mesto, i udario ga je kamen", navode za N1 iz Inspektorata rada. 
 
Kako se navodi, Inspektorat će preduzeti sve neophodne mere, u smislu prekršajnih i krivičnih prijava protiv odgovornih lica.
 
Podsetimo, nedavno je i zvanična statistika pokazala da je polovina preminulih na radu u oblasti građevine. Najčešći uzroci povreda na gradilištima su neobezbeđena visina i nekorišćenje sredstava za zaštitu. Takođe, poslodavci na gradilištima angažuju lica bez ugovora o radu i zato oni postaju rizična lica. Prema Zakonu o bezbednosti i zdravlju na radu, radnik ima pravo da odbije rad u neobezbeđenim uslovima. 
 
Međutim, kako je 021 analizirao, zbog više odredaba zakona koji regulišu rad, poslodavac ima pravo da otpusti radnika koji prekrši "radnu disciplinu", a kako su izjavili predstavnici reprezentativnih sindikata, radnici radije neće prijaviti probleme jer će, u suprotnom, dobiti otkaz. Više čitajte u našoj analizi OVDE.
  • Bgdc

    09.03.2017 16:45
    Da li gospodja albino ima koju rec o ovoj nesreci ?
  • Petar

    09.03.2017 16:05
    Da li ste vi nornalni?

    Pa ko je još video da se kamion vozi sa šlemom na glavi???
    Čovek samo nije imao sreće, jbg.....
  • Недељко

    09.03.2017 13:44
    Туга, па на квадрат
    А да је био пријављен онда не би погинуо??? Битно је како је погнуо и ко је одговоран (или је био несрећан случај), а не да ли је био пријављен или не. Ко о чему, курва о поштењу, а држава о оштећеном буџету.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija