Zašto se ne usvaja zakon o nestalim bebama?

Zakon o nestalim bebama nikako da se nađe na dnevnom redu parlamenta, iako Savet Evrope već godinu dana apeluje na srpske vlasti da pod hitno bude usvojen.
Mada je u skupštinskoj proceduri još od oktobra, malo je verovatno da će se u skorije vreme naći pred poslanicima. Zašto se odlaže njegovo usvajanje?
 
Već dugo traje borba roditelja koji sumnjaju da su im deca oteta iz porodilišta i mnogo je vremena prošlo dok državni organi njihove navode nisu shvatili ozbiljno. Prelomni trenutak bila je presuda Evropskog suda za ljudska prava iz marta 2013, u slučaju Zorice Jovanović, koja je posumnjala da joj dete joj je dete oduzeto, a ne preminulo posle porođaja, piše Blic.
 
Evropski sud iz Strazbura naložio je državi da joj isplati 10.000 evra za nematerijalnu štetu i još 1.800 evra za troškove suđenja, kao i da pokrene mehanizme kako bi se otkrila istina o nestalim bebama.
 
Nakon toga, država je nekoliko godina radila na izradi zakona, čiji je cilj trebalo da bude utvrđivanje činjenica o statusu novorođene dece za koju se sumnja da su oteta iz porodilišta. Predlogom zakona predviđeno je formiranje specijalizovane jedinice u okviru MUP-a, koja će u tom slučajevima sprovoditi istražne radnje, kao i "pravična naknada za nematerijalnu štetu" oštećenim roditeljima koja maksimalno može da iznosi 10.000 evra. Takođe, navedeno je da je rešavanje ovih slučajeva "hitno".
 
U Ministarstvu pravde, koje je radilo na zakonu, "Blicu" su rekli da se nadaju da će zakon uskoro biti na dnevnom redu parlamenta, ali nisu imali objašnjenje zašto se toliko dugo čeka na njegovo usvajanje.
 
"Radnu grupu koja je radila na izradi zakona činili su predstavnici svih relevantnih institucija. Nacrt je bio predmet javne rasprave koja je trajala nekoliko meseci, a usvojen je i najveći broj preporuka koje je dao Savet Evrope. Sve državne institucije, kao i organizacije koje su učestvovale u izradi zakona, svesne su da je Srbija prva država koja je trebalo da izradi jedan ovakav zakon", kažu u Ministarstvu pravde za Blic.
 
Zašto se ne usvaja zakon o nestalim bebama, nisu mogli da kažu ni u Skupštini Srbije.
 
Roditelji ne žele zakon, prete protestima
 
Prema zvaničnim podacima, do sada se 650 roditelja žalilo da su im deca oteta iz porodilišta.
 
Radiša Pavlović, predsednik Udružena za istinu i pravdu o bebama, kaže za "Blic" da to udruženje uveliko lobira da taj zakon nikad ne stupi na snagu. "Imali smo razgovor sa predstavnicima skoro svih poslaničkih grupa, osim sa SRS, SPS i PUPS, koji su bukvalno pobegli od nas. Tražili smo da ne glasaju za taj zakon, jer će on omogućiti izbegavanje odgovornosti onih koji su učestvovali u tim kriminalnim delima. Ako stupi na snagu, istina neće biti otkrivena", smatra Pavlović.
 
On dodaje da nema potrebe da se donosi novi zakon, kada već postoji Zakon o nadležnosti državnih organa u suzbijanju organizovanog kriminala. "Razumem da je država po pritiskom Saveta Evrope, ali ukoliko se taj zakon nađe na dnevnom redu, mi ćemo organizovati ozbiljne proteste i to sam i poslanicima rekao. Tražimo da se organizuje nezavisna istraga", istakao je Pavlović.
  • NS49

    10.03.2017 14:50
    Kao Novosađanina sramota me da kažem ali se u mom gradu kradu deca već decenijama.
  • *[*

    10.03.2017 10:04
    Evo zašto...
    Očigledno je to dobar biznis za sve koji ga ne usvajaju.
    A nakon usvajanja bi isplivao ogroman broj slučajeva koji se krije od javnosti.
    I ja sam jedan od tih, Novosađanin.
  • Hm

    10.03.2017 09:08
    Mislim da je ova tema mnogo važnija od bilo kojeg izbora. Neko krade decu.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Možda uopšte ne bude bagremovog meda

Naglo zahlađenje i veoma niske temperature nepovoljno su se odrazile na pčelarstvo, a od prve bagremove paše praktično neće biti nikakvog prinosa meda.

Brnabić saopštila: Svi izbori 2. juna

Predsednica Skupštine Srbije Ana Brnabić izjavila je danas da je donela odluku da se prihvati zahtev stranaka opozicije da svi lokalni izbori budu održani zajedno sa beogradskim, 2. juna.