Vraćanje obaveznog vojnog roka skupo za Srbiju

Govoreći o mogućnosti da se vrati obavezno služenje vojnog roka, ministar odbrane Zoran Đorđević je kao da bi to skupo koštalo Srbiju, oko 70 milijardi dinara.

Podsetio je da Ustav dozvoljava prigovor savesti na vojnu službu i da je "takoreći polovina poslednje generacije to iskoristila".

On je izjavio da se čeka da predsednik Rusije Vladimir Putin potpiše ukaz koji će omogućiti dolazak šest "migova 29" iz Rusije, ali je dodao da se još ne zna kada će to tačno biti. "Nama je u interesu da migovi stignu što pre, da bismo počeli remont i modernizaciju aviona, a kada će to biti ne mogu da kažem, u ovom trenutku je najvažnije da će oni sigurno stići", rekao je Đorđević za Blic, na pitanje da li je tačno da će avioni stići 24. marta na godišnjicu NATO bombardovanja.

On je kazao i da ruski "migovi" ne koštaju 185 miliona evra, već da je to cena kompletnog paketa koji treba podeliti u tri faze. "Prva faza je prilagođavanje naoružanja našim uslovima i produženje roka trajanja na još 10 godina. Druga faza je nabavka rezervnih delova. A treća faza je modernizacija aviona i kupovina raketa vazduh-vazduh i vazduh-zemlja", kazao je ministar.

Kako je dodao, u cenu od 185 miliona evra ulaze i cisterna za gorivo, hangari za držanje 10 aviona, stajanke koje pokrivaju letelice, kao i kompletno održavanje, smeštaj i modernizovanje raketa u narednih 15 godina.

"Nismo hteli da štedimo iako smo mogli da prođemo jeftinije za pet do deset miliona evra. Već smo hteli da imamo sistem protiv vazdušne odbrane koji je izdržljiv za našu ekonomiju. Imaćemo deset potpuno remontovanih i opremljenih aviona pritom nećemo svih 185 miliona evra dati odmah nego u narednih nekoliko godina, vodeći računa o mogućnosti naše ekonomije", rekao je Đorđević.

Upitan zbog čega su od Rusije besplatno uzeta borbena izviđačka oklopna vozila BDRM 2 kada su u Srbiji prevaziđena i "Jugoimport" je radio njihovu modernizaciju, Đorđević je kazao da je reč o donaciji 30 tenkova T72 i BDRM 2 koji su remontovani i predstavljaju moderniju varijantu od onih koje Srbija ima.

  • Slavko

    12.03.2017 16:04
    Divno
    Koja smo mi Drzava kada nemamo sluzenje vojnog roka,pa skoro sve zemlje to imaju ,kao i stroge zakone za sve ,zato su i jake u svakom smislu te reci,a mi ,sta smo mi ,podrzavamo da nam deca sluze vojni rok po Bolnicama ,skolama gde se sa njima sprdaju pre svega Dame,bruka i sramota od naroda
  • Novosadjan

    12.03.2017 13:02
    I skupo i nepotrebno uostalom pokazali su se
  • realno

    12.03.2017 10:46
    Aktivno ludilo
    A za to vreme vojnici koji odlaze u penziju ne dobijaju priznat staž jer iz vojske ne izdaju potrebna dokumenta, a aktivni vojnici nose raspale uniforme i nemaju opremu. Država nema protivgradnu odbranu za njive a kupujemo polovne Mig-ove koje nam Rusi uvaljuju za bog zna kakve ucene i fiktivnu podršku. I važno da se omladina svakih par godina plaši vojnim obavezama zarad šatro muškosti i otadžbine i da umesto da radi neke realne poslove sedi po kasarnama i jede propale paštete. Ne znaš da li da se smeješ ili da plačeš.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Pritvor zbog pranja novca za troje uhapšenih

Viši sud u Beogradu danas je odredio pritvor do 30 dana okrivljenima P.D, D.P. i A.S. koji se terete za udruživanje radi vršenja krivičnog dela i pranje novca, saopštio je taj sud.