VIDEO: U petak štrajk upozorenja prosvetara, u 500 škola skraćeni časovi

Časovi u 500 osnovnih i srednjih škola, u kojima je većinski sindikat Unija sindikata prosvetnih radnika Srbije, u petak će biti skraćeni na 30 minuta zbog štrajka.
Kako su najavili u USPRS, ovo će biti samo štrajk upozorenja, a istog dana će se održati i protest ispred Vlade Srbije. Prosvetari traže ispunjenje odredbi iz Sporazuma o rešavanju spornih pitanja koji je potpisan 2015. godine, kada je prekinut njihov najduži štrajk.
 
"Ušli smo u štrajk 2014. godine iz istih ovih razloga, smanjenja plate, platnih razreda, pregovora o posebnom kolektivnom ugovoru. I dobismo posle pet i po meseci Sporazum o rešenju spornih pitanja. I šta se desilo? I dalje je u fioci. Kažu da ne mogu da ga ispune jer imaju Zakon o budžetu, kojim ne smemo da isplatimo. Vlado Republike Srbije uozbilji se, jer si sama potpisala nešto što ne možeš da ispuniš", poručila je predsednica USPRS Jasna Janković.
 
Upravo je uvođenje platnih razreda bio jedan od razloga zbog kojeg su prosvetari prekinuli štrajk. Međutim, država svoje obećanje ni posle dve godine nije ispunila. 
 
U Uniji su ukazali i na to da nije sprovedena ni isplata nagrada ili pomoći za zaposlene u prosveti, iako je obećano da će ušteđevina koju sami naprave u sistemu biti dodeljena zaposlenima. 
 
Prosvetari će se u petak u 11 časova okupiti ispred zgrade Vlade Srbije u Beogradu i zahtevati prijem kod premijera Aleksandra Vučića.
 
  • Nisam prosvetar

    15.03.2017 09:56
    Koji komentari YU, dna i ostali botova, pretpostavljam. Pa ispišite više tu vašu razmaženu decu, te ih školujete kod kuće. Protestvujte ispred ministarstva da se ukine škola, jer vaša deca su neprevaziđeni geniji. U zadnjih deceniju dve, deca i omladina mi uopšte više nisu simpatični kao ranije, zbog povećenog broja mladih likova koji su postali drski, razmaženi, ne poštuju nikog, niti kućni niti javni red, a to su im omogućili roditelji poput prethodnih komentatora. Zbog takvih likova svaki bi se sistem raspao. Mislite o tome. Pored toga, u ovoj državi svi imaju pravo na štrajk, pa i prosvetari. To što se to vama ne sviđa, ne menja i ne ukida pravo na štrajk i iskazivanje nezadovoljstva.
  • Nale

    14.03.2017 15:02
    Aman vise
    Ovi su sve mere preterali. A ionako ne rade nista s tom decom. Samo traže način da ne drže nastavu,i kad drže trud im je nula,izvlače pare od roditelja i švaleraju se po školama. Lepo pootpuštati sve pa zaposliti mlade ljude s entuzijazmom koji bi jedva dočekali posao u struci.
  • maka

    14.03.2017 14:44
    pa hajde
    Hajde da recimo svi roditelji iskoriste zakonom dato pravo da skoluju svoju decu kod kuce a onda samo posalj uu skolu na polaganje razrednih ispita. Sto bi dete provodilo vreme u skoli u kojoj ga upropastavaju nastavnici koji nista nerade , strajkuju i imaju odmor do sledeceg odmora.. Mogu roditelji da ih sami poducavaju ili da placaju privatne nastavnike. Od volje. Oduzecete nastavnicima fond, takodje i deo plate. Hajde! Pa da vidimo sta je bolje po dete i njegov razvoj! Ako nastavnici i skole ne valjaju treba ih kazniti - najlakse se to razume kada je po dzepu :)

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija