Neplaćeni računi u Kreditnom birou samo uz pristanak građana

Podaci o plaćanju računa za usluge mobilne telefonije mogu biti uključeni u Kreditni biro samo ukoliko građani daju svoj pristanak mobilnim operaterima da njihove podatke prosledi Birou, proizilazi iz stava Poverenika za zaštitu podataka o ličnosti Rodoljuba Šabića.
Nakon što je generalni sekretar Udruženja Veroljub Dugalić najavio da će se podaci o plaćanju računa za mobilne do kraja godine biti uključeni u Kreditni biro Udruženja banaka Srbije, koji procenjuje da li se klijentima može odobriti kredit, veliki broj građana se javio Povereniku tražeći pojašnjenje.
 
Poverenik podseća da obrada podataka o ličnosti u Kreditnom birou nije regulisana zakonom, i da ne postoji obaveza telekomunikacionih operatora da podatke o svojim klijentima dostavljaju Kreditnom birou radi procene njihovog boniteta.
 
"Budući da ne postoji pravni osnov u zakonu, pravni osnov za njihovu obradu može biti samo pristanak lica", ističe Poverenik u saopštenju. Takođe naglašava, da bi se taj pristanak smatrao pravno valjanim, izjava mora biti slobodno data, tj. ne sme biti data pod pretnjom, prevarom, prinudom ili u zabludi. Mora biti posebna, tj. data za tačno određenu svrhu i informisana, što znači da lice koje daje saglasnost mora da zna ko je rukovalac podataka, koje vrste podataka obrađuje, u koje svrhe, na koji način će se podaci koristiti, koliko dugo će se čuvati podaci itd, podseća se u saopštenju.
 
Poverenik navodi da način informisanja osoba čiji podaci se obrađuju mora biti jasan, razumljiv i nedvosmislen, tako da i osoba koja je potpuni laik i nema nikakva prethodna saznanja o tome može da razume sve što je od značaja za njegovu odluku da li će pristati da se njegovi lični podaci obrađuju.
 
"Informacije moraju biti date direktno licu čiji se podaci obrađuju. Upućivanje od strane rukovaoca da su uslovi za obradu podataka dostupni na nekom javnom mestu (na oglasnoj tabli, na internetu i sl.) nije dovoljno", navodi Poverenik.
 
Poverenik na kraju ipak navodi da bi obrada podataka o ličnosti u Kreditnom birou morala da bude uređena zakonom, uključujući i eventualnu obradu podataka koju bi teleoperatori omogućili o svojim klijentima.
  • *****

    16.03.2017 13:33
    *******
    Nisam ni u kakvom paketu (telefon za dinar).Koliko potrosim,toliko platim.
    Kakav crni kreditni biro....

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Pritvor zbog pranja novca za troje uhapšenih

Viši sud u Beogradu danas je odredio pritvor do 30 dana okrivljenima P.D, D.P. i A.S. koji se terete za udruživanje radi vršenja krivičnog dela i pranje novca, saopštio je taj sud.