Prosvetari protestovali ispred Vlade Srbije

Članovi Unije sindikata prosvetnih radnika Srbije održali su danas protest sa kojeg su uputili zahtev da se ispuni Sporazum o rešavanju spornih pitanja kojim je okončan štrajk prosvetara pre dve godine.
Sporazumom je predviđeno uvođenje platnih razreda u javnom sektoru, isplata jednokratne pomoći zaposlenima u obrazovanju i zaostalih nagrada.
 
Predsednica Sindikata Jasna Janković rekla je da će Vladi Srbije ostaviti rok do 30. marta da se ispune odredbe Sporazuma, a u suprotnom će 31. marta biti obustavljena nastava u svim školama na jedan dan. Kako je navedeno na protestu ispred Vlade Srbije, Unija okuplja predstavnike 736 škola, a u 500 njih, tvrde, nastava je danas bila skraćena na 30 minuta.
 
Ministar prosvete Mladen Šarčević kaže da nema razloga za današnji protest, da će do juna biti završen Zakon o platnim razredima, a da isplata nagrada koju traže sindikati nije po zakonu. 
 
Dodaje da velikih razloga za protest nema, osim što ljudi iz Unije kažu "držimo se za reč". Predstavnicima Unije koji kažu da su napravljene uštede u prosveti i da treba da se poboljša materijalno stanje zaposlenih, odgovara da uštede nema.
 
"Imate za deset godina smanjenje broja učenika za jedan Novi Sad, a u obrazovanju nijedan čovek i nijedan dinar nije smanjen", kaže Šarčević i dodaje da se proverava sistem obračuna plata i da u svakoj drugoj školi nailaze na greške.
 
"Sistem je šupalj i dozvoljeno je da se svašta radi", rekao je Šarčević.
  • Roditelj

    18.03.2017 09:14
    Koliko negativnih
    A niko nije osporio ništa od onog šta sam naveo.
  • Roditelj

    17.03.2017 15:28
    Zašto?
    "Imate za deset godina smanjenje broja učenika za jedan Novi Sad, a u obrazovanju nijedan čovek i nijedan dinar nije smanjen".
    Zašto prosvetari koji su ostali bez punog fonda, imaju apsolutnu prednost pri popunjavanju upražnjenih radnih mesta, bez obzira kako su radili svoj posao?
    Čemu služi, što kažu đaci "Pepsi" (pedagoško-psihološka) služba ako ima toliko vršnjačkog nasilja?
    I na kraju koliko đaka upisuje srednju školu, gde im radi, neko od roditelja? I Koliki im je prosek?
    Treba vam smanjiti plate.
  • Branko

    17.03.2017 15:24
    Ni stida ni srama
    "Imate za deset godina smanjenje broja učenika za jedan Novi Sad, a u obrazovanju nijedan čovek i nijedan dinar nije smanjen", kaže Šarčević
    Šta dodati..??

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Poslanica Nastasja Baković podnela ostavku

Odbor Skupštine Srbije za administrativno-budžetska i mandatno-imunitetska pitanja danas je konstatovao da je narodna poslanica Nastasja Baković (25) podnela ostavku na tu funkciju.

Priveden Sergej Trifunović

Glumac Sergej Trifunović priveden je nakon što je kod njega pronađena marihuana, nezvanično saznaje Nova.rs.