Petaci neće učiti o geografskoj karti, jer je preteška, ali će umesto o biljkama učiti o seksu

Ukoliko bude usvojen novi program za peti razred osnovne škole, đaci će na časovima biologije učiti o promenama u pubertetu, posledicama preranog stupanja u seksualne odnose, štetnosti duvanskog dima i psihoaktivnih supstanci.
Kako piše list "Danas", to je samo deo novih sadržaja koji bi trebalo da zamene lekcije iz botanike, koje petaci do tančina izučavaju u petom razredu, dok se sa građom i funkcijom čoveka upoznaju tek u sedmom razredu. Upravo je biologija pretrpela najviše izmena u predlogu novog programa za peti razred, o kojem će Nacionalni prosvetni savet (NPS) raspravljati 11. aprila. 
 
"Radna grupa Zavoda za unapređivanje obrazovanja i vaspitanja, na bazi predloga i mera PISA i TIMSS studija sprovedenih u Srbiji prethodnih godina, i ankete u kojoj je oko 300 učenika osmog razreda iznelo svoje utiske o programu biologije koji su izučavali, odlučila je da napravi novi nastavni program program tog predmeta. Opredelili smo se za spiralni model, koji podrazumeva da u svakom razredu iz svake oblasti učenik usvaja manju količinu informacija, do kojih dolazi samostalno uz pomoć nastavnika. U svakom narednom razredu količna informacija se pomalo povećava", navodi se u obrazloženju predloga.
 
Glavna novina u predlogu programa za peti razred su ishodi, formulisani tako da opisuju šta će učenik biti u stanju da uradi kada završi neku oblast ili temu. Za svaki predmet su ugrađeni ishodi koji se odnose na svakodnevni život učenika i koji prave vezu sa drugim predmetima. 
 
Kada je reč o gramatici, odlučeno je da se, kada se bude radio program za šesti razred, glasovne promene prebace u sedmi razred, što je omogućilo da se neke teže nastavne jedinice iz petog razreda prebace u šesti. Takođe, smanjen je broj časova obrade, a ostavljen veći broj za vežbanje i utvrđivanje. 
 
Gradivo je pojednostavljeno tako što se nastavnicima preporučuje da za objašnjenje gramatičkih pojava koriste tipične primere. Težište gramatike nije više na usvajanju gramatičkih pojmova, nego na razumevanju njihove funkcije i pravilnu primenu u usmenom i pismenom izražavanju, stoji u obrazloženju u koje je "Danas" imao uvid.
 
Iz programa je izbačena tema Geografska karta zbog sadržaja koji su prezahtevni za učenike petog razreda, a ona će biti prebačena u geografiju u šestom razredu. Uvedeni su novi sadržaji - voda na zemlji i biljni i životinjski svet na zemlji. U okviru svake podteme ubačena je po jedna nastavna jedinica koja govori o odnosu čoveka i izučavane Zemljine sfere.
 
U fizičko vaspitanje "ugrađeni" su sadržaji iz zdravstvenog vaspitanja i oni obuhvataju oblasti koje se tiču uticaja fizičkog vežbanja na zdravlje i razvijanje zdravih životnih učenika.
  • Evropljanin

    22.03.2017 10:10
    Zaostali u proslosti
    @NS

    Ne znam da li si roditelj ali lupas gluposti!
    O kakvoj ti seksualizaciji dece pricas?
    Pitaj petake jel znaju kako su dosli na svet i da li znaju sta je menstrualni ciklus i osnovne stvari,koje bi trebalu bas u tom dobu da nauce odakle izlazi beba itd. itd.
    Neka ti Uciteljice i Nastavnici kazu kakvo je pred znanje te dece, i kakvi su odgovori.
    Zena mi je prosvetni radnik pa sam se svakakvih odgovora i pitanja naslusao, da sam stvarno bio iznendajen.
    Ako imas decu tog uzrasta, pitaj ih sam pa ces da vidis da li je potrebno da se deca ranije edukuju o seksu i polno prenosivim bolestima.

    A sto se tice geografskih karti!?!?!?!?
    Ljudi zivimo u 2017toj gde u WC ne idemo bez mobilnog telefona ako te nesto interesuje, ne moras da trazis gde ti je karta ili globus
    Google Map I Google su uvek tu a ako te bas geografija interesuje odvojis vremena pa naucis to.
    Koliko predmeta sam imao skoli za koje sam i tada znao da ih nikada u zivotu necu koristiti i da mi oni nikada nece trebati.
    Samo izgubljeno vreme.
    Bilo bi pametnije da Srbija ide sa vremenom i ne zaostaje 40god za svima u svemu.

    Bilo bi lepo kada bi narod bio u mogucnisti malo da se krece po sveti pa da vidi i nauci nesto korisno.

    Ko putije zna o cemu pricam
  • @limanac

    21.03.2017 20:10
    Ne radi se o pokazivanju glavnih gradova na karti, to se ne uci u 5. razredu. Deci jeste tesko gradivo oko elemenata karte, odredjivanja geografske sirine i duzine, razmera, razmernik...prvo pogledajte aktuelno gradivo, pa nemojte davati pausalne komentare. Glavni gradovi se rade u 6. i 7. razredu.
  • ...

    21.03.2017 19:53
    Sirota deca
    Treba da znaju da se seksaju, da proizvode nove robove.
    Treba da znaju da piju pivo, industrija radi naveliko i pravi pivo od kuruze.
    Treba da znaju najnovije projekte folk pevača i čica, o čemu se mogu informisati na roza televiziji, a i tapkajući svoje glupe fonove.
    Dosta im toliko, za motanje kablova

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Đurić: Ponosan sam na Vučića

Ambasador Srbije u SAD Marko Đurić izjavio je da je ponosan na borbu predsednika Aleksandra Vučića u Ujedinjenim nacijama za interese Srbije i srpskog naroda.