"Ministarstvo informisanja da obustavi tajnu misiju"

Koalicija novinarskih i medijskih organizacija osudila je netransparentnost rada Ministarstva kulture i informisanja koje, kako navode, koristeći turbulentne političke i društvene okolnosti, na brzinu i bez konsultacija sa stručnom javnošću, priprema donošenje novih i izmenu postojećih medijskih zakona, kao i novu medijsku strategiju.
Kolacija koju čine NUNS, NDNV, ANEM i Lokal pres zahteva da "Ministarstvo odmah zaustavi svoju tajnu misiju i otvori dijalog sa reprezentativnim novinarskim i medijskim organizacijama". Koalicija je podsetila da je takvo ophođenje Ministarstva ozbiljan korak unazad, s obzirom da je u ranijem periodu pripremu medijskih zakona pratila široka javna rasprava u koju su bili uključeni svi važni akteri.
 
Novinarska i medijska udruženja pozvala su ministra Vladana Vukosavljevića i državnog sekretara Nina Brajovića da javno objasne ko je i na osnovu kojih kriterijuma izabrao ljude koji rade na izradi zakonskih akata i medijske strategije, te koga su oni zastupali.
 
"Takođe, važno je da javnost zna da li je cilj novih akata da se medijska reforma zaustavi i ponovo ozakoni državno vlasništvo u medijima i politički uticaj na njih", navela je Koalicija. Kako se dodaje, Ministarstvo treba da saopšti i šta je plan za Tanjug i da li Ministarstvo samo sprovodi političku odluku da ovu medijsku kuću, koja dugo već protivzakonito radi i posluje, sačuva po svaku cenu.
 
Ministarstvo: Zlonamerne tvrdnje 
 
Ministarstvo kulture i informisanja je odgovorilo da su ove tvrdnje neosnovane, navodeći da su predstavnici tog ministarstva "više puta javno iznosili inicijative za neophodne izmene medijskih zakona koje treba da poboljšaju položaj novinara i medija i reše statuse nacionalne novinske agencije Tanjug, Politike i Večernjih novosti", kao i da je "ministarstvo najavilo donošenje nove Medijske strategije, za čiju izradu radna grupa još nije formirana". 
 
"Ministarstvo kulture i informisanja ne samo da je posvećeno nastavku medijskih reformi i ispravljanju ozbiljnih nedostataka u postojećim zakonskim rešenjima, nego i poštovanju procedure prilikom donošenja zakona, koja podrazumeva javne rasprave i konsultacije sa strukovnim i profesionalnim udruženjima i asocijacijama", tvrdi se u saopštenju.
  • Miki

    31.03.2017 09:12
    Nije se to rodilo ovde
    U prevodu, to samo vladari sveta stežu i guše medijske slobode, sa težnjama ka apsolutnoj kontroli. Naravno, zapakovano u neki drugi naslov. Verovatno će povezati sa narušavanjem ljudskih prava i potrebom za bezbednošću.
    Koja smo mi eksperimentalna zemlja za njih...
  • Prle

    31.03.2017 08:28
    iskustvo političara
    Vrh već ima iskustva, Vrh je bio 1999 ministar informisanja kada je nemilosrdno kažnjavao medije novčano i zatvorom. Iskustvo je to i zato juče je samo na naslovnoj strani svih novina bila jedna osoba.

    Po osnovu zloglasnog Zakona o javnom informisanju, koji je potpisao tadašnji ministar informisanja , Aleksandar Vučić, a koju su činili Socijalistička partija Srbije, Srpska radikalna stranka i Jugoslovenska levica, „Evropljanin“ biva kažnjen sa 2,4 miliona dinara (oko 260 hiljada dolara), što je najveća kazna izrečena bilo kojem mediju u Srbiji do danas.
    http://www.slavkocuruvijafondacija.rs/sta-je-sledece-milosevicu-tekst-zbog-kojeg-je-zabranjen-evropljanin/
  • Todor

    31.03.2017 08:06
    Novinari nisu ništa manje kirvi od političara. Svi do jednog. U profesiji bez časti nema časnih izuzetaka.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Zašto je sve manje vrabaca u Srbiji?

Populacija vrabaca u Evropi, ali i Srbiji se smanjuje, mada kod nas to smanjenje još nije alarmantno, rekla je predstavnica Društva za zaštitu i proučavanje ptica Srbije Nataša Jančić.