Počinje istraživanje da li su građani za potpunu zabranu pušenja

Anketari će uskoro na teritoriji cele Srbije početi ispitivanje građana o akciji koju planiraju ustanove, a tiče se usvajanja zakona o stoprocentnoj zabrani pušenja u ugostiteljskim objektima.
Institut za javno zdravlje Srbije "Dr Milan Jovanović Batut" putem javne nabavke traži anketare koji će na internetu ispitati šta misle građani, a u okviru projekta "Postizanje konsenzusa za usvajanje i punu usklađenost sa zakonom o Srbiji 100 odsto bez duvanskog dima", što je zamisao i aktivnosti Kancelarije za prevenciju pušenja i Centra za promociju zdravlja u "Batutu". 
 
Biće ispitano najmanje 800 građana starosti 18-64 godine, koji žive u urbanim gradskim područjima i barem jednom su u poslednjih mesec dana posetili ugostiteljske objekte (hotele, kafiće, restorane, barove u Srbiji). Biće ispitani i pušači i nepušači ravnopravno. Sam upitnik traje oko 10 minuta i biće anoniman. 
 
Pored onlajn ankete, ispitaće se usmeno i oko 200 građana starosti 55-64 godine o njihovom mišljenju.
 
U konkursnoj dokumentaciji "Batuta" ne navode se konkretni razlozi za sprovođenje ovakve javne nabavke. Međutim, godinama se govori o inicijativi da se u Srbiji u potpunosti zabrani pušenje na javnim mestima i u lokalima, s obzirom na to da aktuelni Zakon o zaštiti stanovništva od izloženosti duvanskom dimu dozoljava pušenje u ugostiteljskim objektima. Početkom godine je republička komisija izradila predlog izmene postojećeg zakona kako bi se pušenje zabranilo i u ugostiteljskim objektima, ali ovi predlozi još uvek nisu ušli u skupštinsku proceduru. 
 
Pretpostavka je da će anketa građana pokazati kolika je šansa da se ovakva zabrana pušenja u lokalima zaista uvede u Srbiji, tj. postoji li istinska volja građana, ili samo vrlo opravdana zdravstvena potreba. 
  • Pićuka

    21.05.2017 10:22
    Ja sam pušač i ne pušim na mestima gde je zabranjeno. Ako se restrikcije prošire poštovaću i to. Ne vidim šta je tu sporno. E sada za dušebrižnike. Zabranjeno je i ubijanje, krađa, falsifikovanje, maltretiranje, vožnja u pijanom stanju pa se to opet ne poštuje. Industrijski prehrambeni proizvodi, koje koriste svi, su prepuni otrova a za to se baš puno ne brinete. Svi pijete, i vi i deca, gazirane napitke za koje je utvrđeno da su najgore što postoji ali niko ne traži da se zabrani prodaja npr. CocaCole. Kada izađem na ulicu uvek se iznerviram zbog nevaspitanja, bahatosti, bezobrazluka (pušača i nepušača) a i to utiče na zdravlje. Razmislite o tome i šta vi činite drugima a ne samo o tome šta drugi čine vama. I usput, možete pročitati medicinska istraživanja da su se pluća pušača donora pokazala uspešnija kod transplatacije ovog organa.
  • G

    20.05.2017 13:53
    @mile - slažem se sa vama, dok neko ne pronađe jedinstveno utopijsko rešenje koje može da reši odjednom sve probleme u državi, nijedno od drugih rešenja za pojedinačne probleme ne treba da dobije građansku podršku, bez obzira što takvo rešenje nije pronađeno u celokupnoj istoriji čovečanstva. To je veoma konstruktivan pristup i dozvolite da vam zahvalim što je zbog takvih neobrazovanih građana stanje u državi tačno ovakvo kakvo jeste i kakvo će ostati.
    Sa druge strane, razumem da je neobrazovanim građanima potrebno istraživanje kako preživeti sa minimalcem, verujem da bi vam trebalo i istraživanje kako preživeti pad sa 18. sprata jer niste sposobni da razumete da sa 18. sprata ne treba skakati. Tačno zato svoju energiju upotrebljavate tražeći rešenje za preživljavanje sa minimalcem, umesto da tražite rešenje kako da se bolje obrazujete i kvalifikujete za traženu i bolje plaćenu struku, odnosno tačno zbog nedostatka obrazovanja čvrsto verujete da takvi zaslužujete visoku platu u ekonomski razorenoj državi.
  • demokratski

    19.05.2017 09:41
    samo organsko
    Neophodna je apsolutna zabrana ispuštanja duvanskih i inih dimova! Takođe, u kafanama zabraniti točenje alkohola kao i masnu, prženu hranu i onu koja sadrži glutein i druge gadosti!Zabraniti glasnu muziku, glasan razgovor i razgovor uopšte, posebno na neprimerene teme!Propisati obavezan dres kod, odnosno uniforme za ulazak u kafanu! Sprovesti represivne mere uz primenu strogih novčanih, telesnih i drugih kazni!

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Pritvor zbog pranja novca za troje uhapšenih

Viši sud u Beogradu danas je odredio pritvor do 30 dana okrivljenima P.D, D.P. i A.S. koji se terete za udruživanje radi vršenja krivičnog dela i pranje novca, saopštio je taj sud.