Trgovci sportskom opremom kažnjeni jer su dogovarali cene

Komisija za zaštitu konkurencije izrekla je kazne za 15 firmi koje prodaju sportsku odeću, obuću i opremu, zbog sklapanja kupoprodajnih ugovora kojima se utvrđuju cene u daljoj prodaji, što predstavlja povredu konkurencije, saopštio je srpski tržišni regulator.
Komisija je utvrdila da pojedine odredbe zaključenih ugovora predstavljaju obostrano usaglašenu obavezu (između prodavca i kupca) kojom se na nedozvoljen način utvrđuju cene i uslovi trgovine, navodi se u saopštenju.
 
U sklapanju takozvanih restriktivnih ugovora, pored firme "N Sport", učestvovali su: preduzeće "Đak", "Oficce Shoes", "Planeta Sport", "Carvel", "Sportmarket", "Total Sport", "Sportiko", "Univers-Co", "Eurostar", "Trim Vrbas", "KG …Fashion", "Koelli", "STR Fokus" i komision "Sport One".
 
Kako objašnjavaju iz Komisije, društvo "N Sport", kao prodavac, zaključivalo je sa ostalima ugovore o kupoprodaji koji su sadržali obavezu kupaca da se u daljoj prodaji pridržavaju minimalnih maloprodajnih cena koje određuje "N Sport".
 
Ova obaveza se naglašeno odnosila na robne marke Puma, Russell Athletic, Sergio Tachihini i druge. Takođe, ugovorima je bila predviđena zabrana akcijskih prodaja i drugih oblika povoljnije prodaje, bez prethodnog odobrenja prodavca - društva "N Sport".
 
Komisija je tim firmama izrekla kazne u ukupnom iznosu od 45,28 miliona dinara, pri čemu za "N Sport" u visini 16,5 miliona dinara, za preduzeće "Đak" 15,8 miliona, "Planetu Sport" 5,2 miliona, "Office Shoes" 2,7 miliona dinara... Dužni su da novac uplate u budžet Srbije u roku od šest meseci.
  • 1/3 prasića

    28.12.2017 22:34
    Nema ljutiš !!
    I sta sad ? Opet nikom nista , cene bez obzira ostaju kakve jesu s' tom razlikom da u N Sport-u "pojedini" artikli imaju popust do 50% ovog vikenda . Čarape , šta već , kupi 3 +1 ... Ovu foru rade svi , Sport Vision , Delta Sport ma svi . Proverite cene salomon patika na originalnom sajtu , dodajte trgovačku maržu pa nismo ni blizu . I za ostale brendove ista stvar + što je KVALITET OBUĆE KOD NAS NULA !!! Znate i sami , patike za Nemačku i Srbiju , isti model , ko OKO I DUPE . 65% svih reklamacija kod nas je za obuću !!
  • Gustav

    27.12.2017 08:44
    Sve je tako u Srbiji
    Kvazi država ne sprečava takvo udruživanje, gde je glavni cilj utvrđivanje cene za čerupanje građana. Ovaj vid dogovaranja je inače ukunut još u XVI veku.
    Tako imamo i u medijima prenetu izjavu nekakvog "udruženja profesionalnih upravnika N.Sada", gde su se petodnevni kursisti dogovorili da cena njihovog "održavanja" bude 300 dinara po stanu!!!
    Država žmuri, a medije čak i nagrađuju!
  • dado

    27.12.2017 02:11
    Odlicna informacija, kupovao sam u tim firmama i to prilicno.. sada.. do pandorfa ili outlet u Italiji.. By By By...

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Poslanica Nastasja Baković podnela ostavku

Odbor Skupštine Srbije za administrativno-budžetska i mandatno-imunitetska pitanja danas je konstatovao da je narodna poslanica Nastasja Baković (25) podnela ostavku na tu funkciju.

Priveden Sergej Trifunović

Glumac Sergej Trifunović priveden je nakon što je kod njega pronađena marihuana, nezvanično saznaje Nova.rs.