Prijave protiv 15 funkcionera zbog neprijavljene imovine

Agencija za borbu protiv korupcije podnela je u 2017. godini krivične prijave zbog neprijavljivanja imovine protiv 15 funkcionera, preneo je CINS.
Prijave protiv 15 funkcionera zbog neprijavljene imovine
Foto: Pixabay
Kako prenosi Centar za istraživačko novinarstvo Srbije, pet prijava se odnosi na sadašnje ili bivše predsednike opština, a ostale su protiv sudija, direktora javnih preduzeća i ustanova i drugih funkcionera.
 
Agencija je tako člana Skupštine društva hotela Slavija Ranka Vujovića prijavila za period dok je bio član Skupštine privrednog društva Dipos, državnog preduzeća za izdavanje nekretnina. Vujović je za CINS rekao da nije ni znao da treba da prijavi imovinu koju ima u Crnoj Gori, te da nije bio upoznat sa Zakonom o Agenciji jer se doselio u Beograd tek 2010. godine. 
 
Tokom 2015. i 2016. godine, Agencija je Vujoviću izrekla svoju najblažu meru - meru upozorenja - zbog neblagovremenog podnošenja izveštaja o imovini i prihodima, a izveštaje je podnela Poreskoj upravi i Tužilaštvu za organizovani kriminal. 
 
Poreska uprava je beogradskom Prekršajnom sudu podnela zahtev za pokretanje postupka, dok je Tužilaštvo za organizovani kriminal izveštaj prosledilo Prvom osnovnom tužilaštvu u Beogradu. 
 
"Sve neka podnesu, ne mogu iz ove kože. Ja nisam ništa tajio, niti sam ukrao. Ja sam to fino njima dostavio sve. Što nisam znao, to je moj jedini greh", rekao je Vujović. 
 
Krivične prijave Agencija je u 2017. godini podnela i protiv nekadašnjeg sudije i predsednika Višeg suda u Šapcu Gojka Lazareva i protiv nekadašnjeg sudije i predsednika Privrednog suda u Zaječaru Gorana Krstića. Lazarev i Krstić su još 2016. dospeli u žižu javnosti jer su uhapšeni kao osumnjičeni za kršenje drugih zakona. Protiv obojice se postupak vodi pred Posebnim odeljenjem Višeg suda u Beogradu. 
 
Čak osmoro od 15 funkcionera s krivičnom prijavom iz decembra 2017. i ranije su se oglušili o Zakon o Agenciji, neki i više puta. Među njima je bivši vršilac dužnosti pomoćnika ministra u Ministarstvu prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Zoran Lazarević. Pre krivične prijave dobio je meru upozorenja, a u oktobru meru javnog objavljivanja odluke o povredi zakona. 
 
Lazarević za CINS kaže da nije bio upoznat sa Zakonom o Agenciji, pa tako nije ni znao da treba da prijavi imovinu pri stupanju i odlasku sa funkcije na kojoj je proveo šest meseci: "Nisam ja to uradio iz neke namere da nešto prikrijem, nema šta ja ni da krijem". 
 
Od početka 2010. godine do kraja 2017. godine Agencija je podnela 77 krivičnih prijava protiv funkcionera. Od 47 okončanih slučajeva, tužilaštva su odbacila 31 prijavu, a prema trenutno dostupnim informacijama nije poznato da li su svi pravosnažno okončani, naveo je CINS.
 
Spisak svih funkcionera protiv kojih je Agencija 2017. godine podnela krivičnu prijavu pogledajte OVDE.
  • veki

    13.02.2018 17:24
    fatamorgana
    Ako ova agencija nalazi da je samo 15 osoba prekršilo pravila 2017 i da samo njih 15 treba da budu gonjeni, to bi značilo da za njih nema posla,
    Za ovako mali broj prekršaja, možemo i zažmuriti i moramo konstatovati da nije isplativo zapošljavati tolike nepotrebne kadrove u Agenciji protiv korupcije.
    Pitam se, kako su rešili kojih će 15 da žrtvuju? Da nisu njihova imena izvlačili iz šešira?
  • Petar

    13.02.2018 16:47
    Nije važno ko šta ima
    Ali je to način kontrole kako je neko i za koje vreme stekao, ako je pošteno, neka ima, u suprotnom neka dokaže poreklo.
  • Tamara

    13.02.2018 15:41
    Pitanje
    Volela bih da mi neko objasni zasto je to vazno? Al zaista, ne kontam, zasto je bitno sta ko ima od imovine?

    Ovo nije sarkasticno pitanje nego me ozbiljno interesuje.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Pritvor zbog pranja novca za troje uhapšenih

Viši sud u Beogradu danas je odredio pritvor do 30 dana okrivljenima P.D, D.P. i A.S. koji se terete za udruživanje radi vršenja krivičnog dela i pranje novca, saopštio je taj sud.