Institutu za rudarstvo oprošteno 300 miliona dinara duga

Vlada Srbije u poslednje dve godine otpisala je 276 miliona dinara poreskog i kreditnog duga Institutu za rudarstvo i metalurgiju (IRM) u Boru iako je 2015. i 2016. godine ta naučna ustanova imala dobit od 57 miliona dinara, redovno isplaćivala zarade zaposlenima i obnavljala vozni park koji danas ima 30 automobila.
Institutu za rudarstvo oprošteno 300 miliona dinara duga
Foto: Pixabay
Kako otkriva "Pištaljka", dug IRM-a činili su neplaćeni porezi i doprinosi za zaposlene, kao i kredit uzet 2006. godine od Fonda za razvoj. Dok su se nasleđeni dugovi gomilali, oko 200 zaposlenih u Institutu redovno je primalo plate koje u proseku, kako se navodi u odgovoru te ustanove, iznose oko 65.000 dinara. I vozni park IRM-a se uvećavao i dostigao 31 vozilo, od kojih samo ona četvorice direktora na tržištu polovnih automobila danas koštaju od 10.000 do 20.000 evra svako.
 
Čekajući da mu građani Srbije plate dugove, Institut – kako je objavljeno na njegovom sajtu – od 2008. godine uspešno posluje sa rudnicima u Ugandi, Zambiji, Kazahstanu, Bugarskoj, Rumuniji, Crnoj Gori, Republici Srpskoj, a obavlja i brojne poslove za RTB Bor. Prema izveštaju nezavisnog revizora, IRM je 2016. godine imao profit od 17 miliona dinara, a 2015. 40 miliona dinara.
 
Podaci Privrednog suda u Zaječaru pokazuju da je otpisom oko 139 miliona dinara duga Fond za razvoj dobio 19 odsto vlasništva, opština Bor je za otpis oko 95 miliona dinara dobila oko 13 odsto kapitala, dok je Nacionalna služba za zapošljavanje za otpis 18,5 miliona dinara duga zaradila 2,5 odsto vlasništva. Republika Srbija je većinskom vlasništvu u IRM dodala još kapitala otpisom 23,6 miliona dinara.
 
Otpisom dugova ili – kako je definisano ugovorima – konverzijom potraživanja u udeo u vlasništvu, država je izgubila oko 2,3 miliona evra priliva u budžet i blizu 35 odsto vlasništva u toj naučnoj ustanovi.
 
Ova transakcija je izvršena na osnovu preporuke Vlade Srbije, a ukupan kapital Instituta je istovremeno otpisom dugovanja prema poveriocima i njihovim upisom u udeo u vlasništvu povećavan upravo za iznos otpisanog duga. Međutim, u stvarnosti nije bilo nikakvog povećanja kapitala već samo oprosta duga.
 
To potvrđuje i član Fiskalnog saveta Republike Srbije Vladimir Vučković koji je za Pištaljku objasnio da se ovom transakcijom "u suštini ništa ne dobija" i da je reč samo o računovodstvenoj tehnici za beleženje u finansijskim izveštajima.
 
"Ekonomski gledano, reč je o oprostu dugova. Može se reći da je država radila na svoju štetu, a bilo bi najracionalnije takvo preduzeće, umesto otpisa dugova, staviti u stečaj", kazao je Vučković.
 
U slučaju da je u pitanju privatno preduzeće koje duguje za poreze i doprinose, ono bi odmah bilo oterano u stečaj, navodi Vučković, i dodaje da se pošto je reč o državnoj ustanovi, nalaze načini da ona opstane.
 
I revizor Državne revizorske institucije Gordana Nahajovski smatra da je u ovakvim slučajevima reč o "učešću u kapitalu mrtvih firmi", podsetivši da je Vlada Srbije 2013. godine pre prodaje preuzela 19,3 milijardi dinara duga JAT-a koje su pretvorene u javni dug Srbije.
 
"Potražioci bi trebalo da dele dobit preduzeća. Međutim, to najčešće predstavlja učešće u propalom preduzeću i to je poznata praksa kod nas da se problemi rešavaju otpisom dugovanja", rekla je ona.
 
Nahajovski nije isključila mogućnost da otpisivanje dugova nekom preduzeću ili ustanovi predstavlja pripremu za eventualnu prodaju.
 
Međutim, i direktor Instituta za rudarstvo i metalurgiju Mile Bugarin i izvršni direktor Borivoje Stojadinović u razgovoru sa novinarom Pištaljke kategorično odbijaju da je reč o otpisu dugovanja, kao i mogućnost da se IRM priprema za prodaju.
 
"Nije reč o otpisu dugova, već o konverziji u kapital Instituta. Poverioci su postali vlasnici kapitala", izjavio je Bugarin i naglasio da Institut više ne duguje nijedan dinar za poreze i doprinose, niti da ima bilo kakvih drugih dugovanja.
 
Kod Poreske uprave Ministarstva finansija nije bilo moguće proveriti da li IRM ponovo ima dugovanja za neplaćene poreze. Naime, iako ima zakonsku obavezu da javno objavljuje spisak najvećih poreskih dužnika, Poreska uprava je odbila da Pištaljci dostavi podatke o dugovanjima IRM u 2017. godini jer je to "službena tajna".
 
Ceo tekst Pištaljke možete pročitati OVDE.
  • Blade

    17.03.2018 10:50
    Srbija,nekome majka a nekome..
    Sednes i pocnes da razmisljas:oprosteno 300 mil duga,vodja navijaca za razbijanje glave dobio nanogvicu,Zabac na slobodi a osumnjicen za ubistvo,Dacic snimljen sa koferom i Misom Bananom a danas ministar,subvencije strancima dok domaci propadaju,gradonacelnik Subotice pretio betonskim cizmama a i dalje radi isti posao,silovatelj i pedofil osudjen na dve godine,porodilje dobijaju otkaze,Ceca platila nanogvicu i keš,nema krivaca za diskoteku Kontrast i za 6 stradalih,nema odgovornih za novu autobusku stanicu u NS,Karicu zastareo slucaj,Miri Markovic zastareo slucaj i gomila slicnih stvari godinama u nazad,a onda nasuprot toga:otisla u zatvor jer je muzevo oruzje predala posle sahrane a istekao rok,iseljena porodica u NS,iseljena porodica u Bg,prodata kuca na aukciji zbog 2000e,zivi sa 5-oro dece bez struje zbog duga od 15000 din,dobila otkaz u Juri jer se razbolela,uhapsena baka zbog prodaje cveca ispred pijace,novi nameti za gradjane u vidu poreza,u vidu registracije auta,obesio se u Gosi,direktor uhvacen u proneveri i umesto u zatvoru on zavrsi na drugom radnom mestu,izvrsitelj za dug od 1600 din naplati sebi nagradu od 16000 din,izvrsitelj prisvajao sebi novac koji je oduzimao od gradjana za informatiku i nije prebacivao na njihov racun a gradjani moraju dva puta da placaju a on na slobodi i dalje...Itd itd itd...Pa sesti i plakati u kakvoj zemlji zivimo,a sve pocevsi od prvih politicara i Milosevica i preko svih ostalih do dana danasnjeg...
  • Dr Miggyy

    15.03.2018 11:05
    MULJANJE MULJATORA?
    U 2017. godini u "bunar" javnih i državnih firmi je ubačena čitava milijarda eura. U "Institutu rudarstva i metalurgije IRM" u Boru obačena (oprostena) su trista miliona dinara na ime poreza i dugovanja. Ovo ne bi bilo tužno da RTB Bor ne angažuje druge firme sa nižim autoritetom I kapacitetom, a za IRM porta RTB Bor je zaključana, jer je tako hteo čelnik Spaskovski. Možda je osoblje IRM ružno, a što su pametnije od njega to im je mana. Sada bar znaju penzosi gde im ide oteta penzija, a to ΛV niti čuo, niti zna?
  • BORKA

    13.03.2018 15:07
    RADNICI NEMAJU NI 30.000,00 PLATU, A ZATO "STRUČNJACI" NA TZV.PROJEKTIMA I PO 200.000,00.A O BROJU AUTOMOBILA DA SE I NE PRIČA.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija