Za završetak deonice Koridora 10 javila se samo firma s kojom je raskinut ugovor zbog kašnjenja

Na novi tender koji su JP "Putevi Srbije" raspisali za završetak radova na deonici Koridora 10, Srpska kuća - Levosoje, stigla je samo jedna ponuda, i to preduzeća sa kojima su "Putevi Srbije" pre četiri meseca raskinuli ugovor o izgradnji iste deonice zbog velikog kašnjenja radova.
Kako piše Insajder, u ovim okolnostima bi tako mogla da se desi potpuno apsurdna situacija, da isti posao dobiju Srbijaautoput i MBA Ratko Mitrović niskogradnja, firme kojima je prethodno isti posao oduzet zbog probijanja rokova.
 
Da li će posao koji finansira država vredan oko 1,4 milijarde dinara ponovo poveriti firmama koje nisu ispunile ni prethodni ugovor, "Putevi Srbije" treba da odluče najkasnije do 22. aprila. Obaveza izabranog izvođača biće završetak deonice od oko devet kilometara, petlje Bujanovac 1 i regulacija Južne Morave sa pritokama.
 
Konzorcijum preduzeća MBA "Ratko Mitrović" niskogradnja i "Srbijaautoput" već jednom su dobile posao vredan oko četiri milijarde dinara, na istoj ovoj deonici, Srpska kuća – Levosoje i na petlji Bujanovac 1. Zbog problema sa projektom i probijanja rokova sa njima je 15. decembra 2017. raskinut ugovor.
 
"Putevi Srbije" su novi tender raspisali 6. marta 2018. godine. Komisija za sprovođenje javne nabavke je 12. aprila konstatovala da je na javni poziv pristigla samo jedna zajednička ponuda grupe izvođača - Srbijaautoput i MB Ratko Mitrović. Oni su ponudili da za skoro 1,5 milijardi dinara završe posao za koji su "Putevi Srbije" raspisali javni poziv, u roku od šest meseci i uz avans od 10 odsto vrednosti radova.
 
Inače, izgradnja deonice Srpska kuća – Levosoje na Koridoru 10, koja je trebalo da bude završena pre više od godinu dana, počela je da se gradi 2015. godine na osnovu projekta koji je CIP izradio još 2008. godine. Tek kada su ugovori potpisani i radovi započeti, ispostavilo se da je stanje na terenu promenjeno i da projekat, star čak sedam godina u trenutku ugovaranja posla, mora da se menja.
 
Razlog za kašnjenje u ovom slučaju, međutim, nije samo projekat koji je morao da se promeni zbog toga što je posle sedam godina izmenjeno korito Južne Morave, već i zbog neodgovornosti izvođača radova koji nisu poštovali ugovorenu dinamiku poslova, zbog čega su rokovi pomerani više puta.
 
U "Putevima Srbije" koji je investitor radova, za Insajder kažu da je ugovor raskinut po dva osnova. Jedan je taj što se ispostavilo da neophodni radovi za puštanje deonice u saobraćaj, a koji su predviđeni izmenjenim projektom, ne mogu da se završe u okviru "raspoloživih finansijskih sredstava". Drugi osnov je bio nepoštovanje ugovorenih rokova, odnosno to što su izvođači kasnili dva meseca u odnosu na dogovorenu dinamiku prilikom poslednjeg produženja roka.
 
"Naručilac je u cilju zaštite svojih prava i interesa aktivirao Garanciju za dobro izvršenje posla na iznos od 27,99 miliona dinara", rekli su  u "Putevima Srbije". Ukoliko se potpišu novi ugovori za istu deonicu sa istim firmama, javno preduzeće će im samo za avans isplatiti 150 miliona dinara.
 
Opširnije možete pročitati u tekstu Insajdera OVDE.
  • Мунгос

    16.04.2018 21:35
    Извођач каснио два месеца, Инвеститор раскинуо уговор. Па то нема ни у Европи.
    Играла се мала деца прављења путева.
    А то што инвеститор није имао паре, па није знао ни пројект да направи, ништа.
    Већа брука би била да је изабран други извођач, код оваквог инвеститора би он био незнани анђео само 2 дана, после би се наставила иста прича као и са првим.
    Сада је по правилу, нова понуда са већим ценама од основне. Поскупело због неспособности Зоране Михајловић. И владине невладине организације НАЛЕД.
    Требале су ове мале Ђокице Зоранини Инвеститори да притисну мало постојећег извођача, да му погледају кроз прсте за рокове, нема инфлације, нема јављања разлике у цени. Да му плаћају редовно изведене радове и да гурају, гурају. Велика ствар ако је мало закаснио, па људи смо. Пита један мој колега „Да ли смо људи, или смо лопуже“, па одговара „И људи смо, и лопуже смо“.
    Мој коментар је озбиљан, сем задње реченице, која је у полушаљивом тону.
  • Može

    16.04.2018 16:57
    Može opet ista firma ali ugovorom predvideti penale za kašnjenje...
  • Georg

    16.04.2018 15:14
    To su SNS preduzeća !!!

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Pritvor zbog pranja novca za troje uhapšenih

Viši sud u Beogradu danas je odredio pritvor do 30 dana okrivljenima P.D, D.P. i A.S. koji se terete za udruživanje radi vršenja krivičnog dela i pranje novca, saopštio je taj sud.