33 obolelo i troje preminulo od novog gripa

Institut za javno zdravlje Srbije "Dr Milan Jovanović Batut" saopštio je da su u Srbiji do sada laboratorijski potvrđena ukupno 33 slučaja oboljevanja od gripa, da su tri osobe preminule i pozvao građane da se vakcinišu jer je to najbolja i najefikasnija mera prevencije.

Institut za javno zdravlje Srbije "Dr Milan Jovanović Batut" saopštio je da su u Srbiji do sada laboratorijski potvrđena ukupno 33 slučaja oboljevanja od gripa, da su tri osobe preminule i pozvao građane da se vakcinišu jer je to najbolja i najefikasnija mera prevencije.

Kod 23 osobe je potvrđen virus gripa A (H1N1), kod devet osoba A (H3N2) i kod jedne osobe virus gripa tip B. Troje obolelih je u teškom stanju i nalaze se u jedinici intezivne nege na mehaničkoj ventilaciji. Registrovana su i tri smrtna slučaja kod kojih je dokazan virus gripa A H1N1, a radi se o nevakcinisanim osobama iznad 40 godina starosti koje su imale hronična oboljenja srca i pluća.

U Srbiji se registruje trend povećanja broja obolelih od akutnih respiratornih bolesti i oboljenja sličnih gripu, obzirom da je sada zimski period, a najviša aktivnost virusa gripa registruje se u februaru i martu.

Institut za javno zdravlje Srbije apelovao je da se stanovništvo vakciniše protiv gripa. Vakcinacija se preporučuje opštoj populaciji, a posebno onima koji pripadaju grupama stanovništva pod povećanim rizikom. Vreme neophodno za sticanje imuniteta je dve do tri nedelje nakon davanja vakcine, a trajanje postvakcinalnog imuniteta varira i iznosi od šest do 12 meseci, pa iz toga proizilazi potreba za vakcinacijom svake godine.

Epidemija gripa se proglašava na osnovu pokazatelja koji su sadržani u podacima koje prikuplja Institut u okviru epidemiološkog nadzora, podseća se u saopštenju. Definisani prag aktivnosti virusa gripa za Srbiju je 112 novoobolelih na 100.000 stanovnika.

Februar i mart su meseci kada je klinička aktivnost virusa gripa iznad definisanog praga za sezonu, i kada se ispune svi kvantitativni i kvalitativni kriterijumi i broj novoobolelih iznad 112 na 100.000 stanovnika za celu teritoriju Srbije, mogu se steći uslovi za proglašenje epidemije gripa na teritoriji cele zemlje.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Poslanica Nastasja Baković podnela ostavku

Odbor Skupštine Srbije za administrativno-budžetska i mandatno-imunitetska pitanja danas je konstatovao da je narodna poslanica Nastasja Baković (25) podnela ostavku na tu funkciju.

Priveden Sergej Trifunović

Glumac Sergej Trifunović priveden je nakon što je kod njega pronađena marihuana, nezvanično saznaje Nova.rs.