Ponoš: Prioritet regionalna saradnja

Pomoćnik ministra spoljnih poslova Zdravko Ponoš izjavio je da je regionalna saradnja, pored evropskih integracija i rešavanja pitanja Kosova, jedan od prioriteta naše spoljne politike.
Pomoćnik ministra spoljnih poslova Zdravko Ponoš izjavio je da je regionalna saradnja, pored evropskih integracija i rešavanja pitanja Kosova, jedan od prioriteta naše spoljne politike.

Opšti je utisak, i to ne samo među evropskim partnerima, da odnosi među državama u regionu, posebno onih iz bivše SFRJ, nisu bili bolji od vremena raspada zajedničke države", kazao je Ponoš u intervjuu "Presu". Ponoš je naglasio da se to vidi u našim odnosima sa Hrvatskom, ali i sa BiH i ostalim državama regiona, i dodao da ni sa jednom zemljom odnosi "nikada nisu toliko dobri da ne bi mogli da budu bolji".

Govoreći o ukupnim međunarodnim odnosima, Ponoš je rekao da male zemlje kao što je Srbija nemaju mogućnost da utiču na strukturu međunarodnog sistema, i "mi treba samo da je prepoznamo i da prilagodimo način ostvarenja svojih nacionalnih interesa".

On je kazao da svet danas ima četiri pola, EU, SAD, Rusiju i Kinu. "Ti stubovi postoje sa nama i bez nas, mi to ne možemo da promenimo već treba da prilagodimo način ostvarenja svojih interesa takvoj podeli". "Kako bude napredovao proces naših evropskih integracija, mi ćemo sve više biti deo EU stuba, a Rusija jeste i ostaće jedan od stubova naše spoljne politike na koji možemo čvrsto da se oslonimo", kazao je Ponoš.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Poslanica Nastasja Baković podnela ostavku

Odbor Skupštine Srbije za administrativno-budžetska i mandatno-imunitetska pitanja danas je konstatovao da je narodna poslanica Nastasja Baković (25) podnela ostavku na tu funkciju.

Priveden Sergej Trifunović

Glumac Sergej Trifunović priveden je nakon što je kod njega pronađena marihuana, nezvanično saznaje Nova.rs.