Udruženja odbila novac od Ministarstva, tvrde da je medijski konkurs bio nelegitiman

Novinarska i medijska udruženja odlučila su danas da ne prihvate novac koji im je dodeljen za medijske projekte kojima su konkurisali kod Ministarstva kulture i informisanja, a čiji su rezultati objavljeni krajem prošle nedelje.

Kao osnovni razlog naveli su da je konkurs bio u potpunosti nelegitiman i da su o dodeli sredstava odlučivali nestručni i nekredibilni ljudi sa jasnom političkom agendom.

"Iako novinarska i medijska udruženja rade u veoma teškim uslovima i neprijateljskom okruženju, na ovaj korak su se odlučila kao izraz protesta zbog toga što se katastrofalna praksa konkursnog sufinansiranja sa lokalnog nivoa preselila na republički, ali i kao izraz solidarnosti sa svim onim kvalitetnim i profesionalnim medijima i medijskim projektima koji nisu, zbog političke nepodobnosti, dobili novac na konkursu. Verovatno je Ministarstvo i našim udruženjima dodelilo novac iz neprincipijelnih razloga, želeći da nas nateraju da ćutimo o tome da je novac građana namenjen javnom interesu otišao u ogromnoj meri u medije bliske vlasti koji rade suprotno javnom interesu, da su o tome uglavnom odlučivali predstavnici fantomskih udruženja povezanih sa vlašću i anonimni "medijski stručnjaci", kao i da je bilo i brojnih drugih nepravilnosti - ali mi na ćutanje nećemo pristati", navodi se u saopštenju koje su potpisali Nezavisno udruženje novinara Srbije (NUNS), Nezavisno društvo novinara Vojvodine (NDNV), Asocijacija nezavisnih elektronskih medija (ANEM), Asocijacija Lokal pres (LP) i Asocijacija onlajn medija (AOM).

Novinarska i medijska udruženja podsećaju da su pre nekoliko dana zbog svega navedenog zahtevali smene ministra Vladana Vukosavljevića i državnog sekretara Aleksandra Gajovića.

"Smene bi bile jedini logičan potez Vlade Srbije ukoliko zaista iskreno želi da uđe u dijalog sa novinarskim i medijskim udruženjima o izradi nove medijske strategije, ali i o rešavanju brojnih drugih gorućih medijskih problema. A upravo je zloupotreba konkursnog sufinansiranja jedan od njih", zaključuje se u saopštenju.

  • Nasa hrabrost

    13.06.2018 14:37
    Bravo, uvek ima hrabrih i odlucnih, samo nedovoljno da bi se nesto menjalo u drzavi udbasa i oznasa.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Poslanica Nastasja Baković podnela ostavku

Odbor Skupštine Srbije za administrativno-budžetska i mandatno-imunitetska pitanja danas je konstatovao da je narodna poslanica Nastasja Baković (25) podnela ostavku na tu funkciju.

Priveden Sergej Trifunović

Glumac Sergej Trifunović priveden je nakon što je kod njega pronađena marihuana, nezvanično saznaje Nova.rs.