Uprkos najavama, još nema registra zaposlenih u javnom sektoru

Iako je još u avgustu 2015. godine donet Zakon o osnivanju registra zaposlenih koji bi omogućio građanima da prate broj zaposlenih u javnom sektoru i efekte zabrane zapošljavanja, ovaj registar, sudeći po odgovorima institucija, i dalje ne postoji.
Uprkos najavama, još nema registra zaposlenih u javnom sektoru
Foto: Pixabay
Kako piše portal Radnik.rs, koliko državne institucije imaju zaposlenih, građani mogu da saznaju samo iz informatora o radu koje instutucije objavljuju. Tako Repubički geodetski zavod (RGZ), prema podacima iz Informatora o radu iz 2018. godine, ima više od 10 odsto zaposlenih na određeno vreme i ugovorima van radnog odnosa, što je suprotno Zakonu o načinu određivanja maksimalnog broja zaposlenih u javnom sektoru.
 
Republički geodetski zavod objavio je u svom poslednjem Informatoru o radu (iz aprila 2018. godine) oko deset meseci star podatak (iz jula 2017. godine) da RGZ ima 2.120 zaposlenih koji imaju ugovor na neodređeno vreme, 188 radnika po ugovoru na određeno vreme i 561 radnika koji su "angažovani po osnovu ugovora".
 
Zakonom o načinu određivanja maksimalnog broja zaposlenih u javnom sektoru (član 10) definisano je da ukupan broj zaposlenih na određeno vreme, zbog privremeno povećanog obima posla, po ugovoru o delu, ugovoru o privremenim i povremenim poslovima, preko omladinske ili studentske zadruge i po drugim osnovima ne može biti veći od 10 odsto broja zaposlenih na neodređeno vreme. Prema spomenutim podacima koje je RGZ objavio, broj radnika koji rade u ovoj instituciji po ugovoru na određeno i drugim ugovorima (u nesigurnim oblicima rada) iznosi oko 35 odsto u odnosu na broj radnika koji imaju ugovor na neodređeno vreme, što je tri puta više nego što je zakonom dozvoljeno.
 
RGZ nije odgovorio na pitanja Radnik.rs da li je prekršio zakon o maksimalnom broju zaposlenih. Isto pitanje Radnik.rs je postavio i Vladi Srbije jer komisija koju formira Vlada odobrava novo zapošljavanje u javnom sektoru. Odgovor je takođe izostao.
 
Zabrana zapošljavanja
 
Takozvana zabrana zapošljavanja je uvedena decembra 2013. godine donošenjem Zakona o budžetskom sistemu u kom je navedeno da korisnici javnih sredstava ne mogu da zapošljavaju nove radnike do kraja 2015. godine. Tokom 2015. godine je donesen Zakon o načinu određivanja maksimalnog broja zaposlenih u javnom sektoru kojim je uređen obim i rokovi smanjenja broja zaposlenih. Ovim zakonom je definisano da su podaci o broju angažovanih i zaposlenih lica javni.
 
Iste 2015. godine je donet i Zakon o registru zaposlenih, izabranih, imenovanih, postavljenih i angažovanih lica kod korisnika javnih sredstava kako bi se pratio broj zaposlenih i angažovanih lica u javnom sektoru kao i podaci o njihovim primanjima.
 
Radnik.rs je pitao Ministarstvo državne uprave zašto registar još uvek ne funkcioniše. U odgovoru se navodi da ovo Ministarstvo u roku predviđenom zakonom, u avgustu 2016. preuzima od Ministarstva finansija aplikaciju za registar, bazu podataka i arhivu podataka.
 
Međutim, "ministar finansija je predložio da se zastane sa preuzimanjem Registra zaposlenih, izabranih, imenovanih, postavljenih i angažovanih lica kod korisnika javnih sredstava od strane Ministarstva državne uprave i lokalne samouprave, a da se baza koju vodi CROSO iskoristi za nadogradnju sa ciljem uspostavljanja jedinstvene baze podataka", piše u odgovoru. Inače, skraćenica CROSO je Centralni registar obaveznog socijalnog osiguranja koji je namenjen kontroli naplate doprinosa za socijalno osiguranje i prikuplja podatke od Poreske uprave, Republičkog fonda za zdravstveno osiguranje, PIO fonda i Nacionalne službe za zapošljavanje.
 
Ministarstvo državne uprave nije odgovorilo na pitanja Radnik.rs kada će registar zaposlenih početi da funkcioniše i da li će biti dostupan javnosti.
 
Trenutno postoji registar zaposlenih koji vodi Uprava za trezor pri Ministarstvu finansija koji se nalazi OVDE. Međutim, ovaj registar nije javan budući da aplikacija traži korisničko ime i lozinku.
  • A zabrana kao vazi

    13.06.2018 17:00
    JKP prepuna novih radnika
    Morali bi da upisu u registar koliko su svojih zaposlili dok traje zabrana zaposljavanja. Nebrojeno ih stize u sva JKP.
    Kako nacionalna sluzba za zaposljavanje nije oglasila ta radna mesta i raspisala konkurs?
  • Anonimus

    13.06.2018 15:50
    @Đura
    Na univerzitetu u Kosovskoj Mitrovici plata je preko 100.000 takođe ne dolaze na posao, ustvari imaju obavezu da se pojave dva,tri puta mesečno.
  • Đura

    13.06.2018 14:52
    VPŠ
    Na Visokoj poslovnoj školi strukovnih studija dobijaju platu 80000 dinara, a ne dolaze na posao.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Poslanica Nastasja Baković podnela ostavku

Odbor Skupštine Srbije za administrativno-budžetska i mandatno-imunitetska pitanja danas je konstatovao da je narodna poslanica Nastasja Baković (25) podnela ostavku na tu funkciju.

Priveden Sergej Trifunović

Glumac Sergej Trifunović priveden je nakon što je kod njega pronađena marihuana, nezvanično saznaje Nova.rs.