Centar Simon Vizental: U Srbiji jača neonacizam

Centar Simon Vizental objavio je izveštaj o neonacizmu na društvenim mrežama u kojima se spominju i neonacističke organizacije koje jačaju u Srbiji, piše "Blic".
Pod naslovom "Digitalni terorizam i mržnja 2018", Centar Simon Vizental navodi da srpski bend "Teror 88" širi mržnju i fašizam putem društvenih mreža. U saradnji sa Fejsbukom i Tviterom njihovi nalozi su isključeni, ali nisu blog i Instagram, navodi se u tekstu.
 
Stručnjaci Centra označili su ih kao naciste, koji kao logo koriste "Totenkopf", odnosno lobanju sa amblema SS divizije, uz objašnjenje da broj 88 u njihovom nazivu označava duplo osmo slovo abecede - HH, te da se odnosi na fašistički pozdrav Hajl Hitler. 
 
U izveštaju Centra se dodaje da je "Teror 88" usko povezan sa srpskim ogrankom zabranjene nacističke organizacije "Krv i čast". 
 
Pesme benda "Teror 88" i dalje su na Jutjubu, a najčešće ih šire pripadnici "Nacionalnog stroja", organizacija "Beli front Srbija", "Krv i čast", "Srbska akcija", "Combat 18" i pojedine navijačke grupa.
 
Politikolog Duško Radosavljević za "Blic" kaže da se Srbija u borbi protiv narastajućeg neonacizma ponaša letargično.
 
"Institucije i političari skoro da se trude da ne vide to šta rade neonacisti jer se, nažalost, na tome ne dobijaju politički poeni. A neonacisti su često deo snaga sa stadiona, pa se pretvaraju u političku snagu pojedinih desničarskih organizacija. Nadležni reaguju samo kad moraju i to nakon buke koju dignu antifašističke organizacije, pojedinci ili ljudi iz nevladinog sektora", kaže za "Blic" Radosavljević.
 
Dodaje i da to ne treba da čudi zato što u Srbiji zvanično skoro i da nema poštovanja prema antifašizmu.
 
"U prilog tome govori da se u državnom kalendaru ne obeležava 7. jul, Dan ustanka naroda Srbije. Njega obeležavaju pojedine lokalne samouprave i zvaničnici po sopstvenom nahođenju, što nije dobro", ocenjuje Radosavljević.
 
Direktor Centra za regionalizam Aleksandar Popov smatra da je za uspon nacističkih pokreta u Srbiji kriva nespremnost državnih organa da im se suprotstave.
 
"Svima je poznato da je slučaj 'Nacionalnog stroja' i Gorana Davidovića, zvanog Firer, već 10 godina pred sudom, a to je dokaz da država nije spremna da se obračuna s njima. Da je država odreagovala brzo i efikasno i kaznila ih, to bi bila poruka sličnim organizacijama da ne smeju da propagiraju ideje nacizma u Srbiji", navodi za beogradski list Popov.
 
Kako kaže, dodatni problem predstavlja i javnost koja nije spremna da se suprotstavi fašistima i dodaje da smo trenutno svedoci i revizije istorije kojom se pojedini ratni zločinci veličaju kao narodni heroji.
  • NS

    17.07.2018 19:58
    Kakva budalastina...
    Ali,mozda se neko aktivira sada,dobije prostora u medijima,prostora za delovanje i koju demokratsku donacijy,u pokrivanju sopstvenih nesredjenosti,odnosno izbacivanju istih sa jos pokojim kompleksima i tendencioznim namerama u veliloj oslobodilackoj borbi levicarske prevare...
  • Станко Србин

    17.07.2018 10:49
    Талалалалала
    Шта је једна група, он каже јача, наспрам готово целе ЕУ
  • Rade

    16.07.2018 12:20
    Voleo bih da vidim izvestaj ovog centra za Hrvatsku ,Poljsku,i jos neke drzave eu .

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Priveden Sergej Trifunović

Glumac Sergej Trifunović priveden je nakon što je kod njega pronađena opojna droga, nezvanično saznaje Nova.rs.

Možda uopšte ne bude bagremovog meda

Naglo zahlađenje i veoma niske temperature nepovoljno su se odrazile na pčelarstvo, a od prve bagremove paše praktično neće biti nikakvog prinosa meda.

Brnabić saopštila: Svi izbori 2. juna

Predsednica Skupštine Srbije Ana Brnabić izjavila je danas da je donela odluku da se prihvati zahtev stranaka opozicije da svi lokalni izbori budu održani zajedno sa beogradskim, 2. juna.