Bez dogovora o povećanju minimalca i prekidu štrajkova

Socijalno-ekonomski savet Vlade Srbije bez dogovora o novoj minimalnoj ceni rada i bez dogovora o prekidu štrajkova.


Socijalno-ekonomski savet Vlade Srbije bez dogovora o novoj minimalnoj ceni rada i bez dogovora o prekidu štrajkova. Savet nije odredio novu minimalnu cenu rada u Srbiji, pošto Ministarstvo finansija nije izračunalo koliko bi povećanje cene radnog sata uticalo na makroekonomsku stabilnost zemlje.

Članovi Saveta nisu postigli dogovor ni o prekidu štrajkova u Srbiji, ali su zaključili da je dobro što je otvoren dijalog, jer postoji mogućnost da bude i postignut dogovor.

Dogovora nije bilo ni povodom zahteva za povećanje plata. Dok sindikati traže da radni sat košta 105 dinara, poslodavci nude 96 dinara.

Ostalo je da Ministarstvo finansija uradi kalkulacije o mogućnostima povećanja minimalne cene rada po radnom času, kako ne bi došlo do ugrožavanja makroekonomske stabilnosti i predviđanja u budžetu za 2011. godinu.

Predsednik sindikata "Nezavisnost" Branislav Čanak smatra da bi stvari danas bile dosta jasnije da se sastanak Saveta dogodio ranije.

“Da se ova rasprava vodila u septembru ili oktobru i da su neki zaključci tada doneti, mislim da štrajkova ne bi bilo. Ne zato što imamo čarobni štapić, već bi se otvorile stvari pred kompetentnim telom i jedno sučeljavanje bi moralo da rodi rezultate“, ocenjuje on.

Socijalno-ekonomski savet nastaviće zasedanje i sledeće nedelje kada će raspravljati o ekonomskim i privrednim kretanjima u Srbiji za 2011. godinu, a kako je najavljeno, trebalo bi da im svoje planove i ideje iznesu i ostali ministri, ali i premijer Mirko Cvetković.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija