Odobrena strategija NIS-a

Gasprom njeft odobrio je dugoročnu strategiju razvoja NIS a.d. i preko prvog zamenika svog generalnog direktora Vadima Jakovljeva poručio da je prioritetan zadatak menadžmenta srpske kompanije, "na čelu sa generalnim direktorom kompanije Kirilom Kravčenkom za 2011-2012. godinu, uspešna realizacija projekta modernizacije rafinerije NIS".

Gasprom njeft odobrio je dugoročnu strategiju razvoja NIS a.d. i preko prvog zamenika svog generalnog direktora Vadima Jakovljeva poručio da je prioritetan zadatak menadžmenta srpske kompanije, "na čelu sa generalnim direktorom kompanije Kirilom Kravčenkom za 2011-2012. godinu, uspešna realizacija projekta modernizacije rafinerije NIS".

Strategiju bi uskoro trebalo da usvoji Upravni odbor NIS a.d, najavljuje se u saopštenju Garsprom njefta, kao vlasnika kontrolnog paketa akcija srpske kompanije.

Prema saopštenju, osnovni parametri strategije predviđaju da će obim prodaje naftnih derivata NIS preko kanala sa premijskom maržom u 2020. godini dostići pet miliona tona, što je povećanje za 91 odsto u poređenju sa 2010. godinom.

Gasprom njeft ističe i da će, istovremeno, obim prerade nafte biti povećan za 75 odsto, a obim proizvodnje nafte za 306 odsto. U okviru posete premijera Ruske Federacije Vladimira Putina Beogradu, 23. marta razmatrani su i pozitivno ocenjeni rezultati poslovanja kompanije u 2010. godini, dodaje se u saopštenju. U tom periodu proizvodnja nafte NIS na teritoriji Srbije povećana je za 33 odsto u poređenju sa 2009. godinom, obim prerade povećan je za devet odsto, a rezerve za 6,7 odsto.

Primetan je stabilan rast, ne samo proizvodnih, već i finansijskih pokazatelja, ističe se u saopštenju i precizira da se prihod pre poreza na profit i amortizacije povećao za 212 odsto - na 417 miliona dolara. Čist profit iznosi 212 miliona dolara i povećan je za 475 odsto, dodaje se u saopštenju i podseća da je NIS poslovao s profitom prvi put od 2007.godine.

Kako je izjavio predsednik Upravnog odbora NIS a.d, prvi zamenik generalnog direktora Gasprom njefta Vadim Jakovljev, "prošla godina bila je prelomna za kompaniju". Prema oceni Jakovljeva, "postignuti rezultati stvorili su bazu za dalji razvoj kompanije i izvršavanje strateških ciljeva koje NIS ima pred sobom". "Prioritetan zadatak menadžmenta na čelu sa generalnim direktorom kompanije Kirilom Kravčenkom za 2011-2012. godinu jeste uspešna realizacija projekta modernizacije rafinerije NIS", naglasio je Jakovljev.

To će, kako je naglasio Jakovljev, doprineti povećanju kvaliteta proizvodnje naftnih derivata do nivoa evropskih standarda (Evro-5).

Strategija NIS predviđa značajno povećanje obima poslovanja, što će kompaniji omogućiti da zauzme lidersku poziciju na balkanskom tržištu, zaključio je Jakovljev.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Pritvor zbog pranja novca za troje uhapšenih

Viši sud u Beogradu danas je odredio pritvor do 30 dana okrivljenima P.D, D.P. i A.S. koji se terete za udruživanje radi vršenja krivičnog dela i pranje novca, saopštio je taj sud.