Protest "Ustaje Srbija" danas u Beogradu

Sindikati zaposlenih u javnom sektoru za danas najavili protest u Beogradu.
Sindikati zaposlenih u javnom sektoru za danas najavili protest u Beogradu.

U minut do 12 na Trgu Nikole Pašića u Beogradu treba da počne skup pod sloganom "Ustaje Srbija". Na protestu će se sindikatima prosvetnih radnika koji su u štrajku od januara priključiti, u znak podrške, i pojedini sindikati zaposlenih u pravosuđu, zdravstvu i policiji. Zajednički zahtev je poboljšanje materijalnog položaja zaposlenih u javnom sektoru, ali i da Vlada prestane sa, kako navode, punjenjem državne kase preko leđa građana Srbije.
Leonardo Erdelji iz Unije sindikata prosvetnih radnika očekuje veliki broj ljudi i blokadu centra grada." Znači, od Vršca, pa do Bora, od Čačka, pa do Zaječara, stižu autobusi. Doći će i lekari i policajci iz drugih gradova, tako da očekujemo veliki odziv”, kaže on.

"Mi smo dobili sve dozvole. Ako dođe najmanje 10, pa do 30 hiljada ljudi, biće blokiran. Mi smo dobili i maršutu, dobili smo rotaciona vozila. Znači, krećemo. Sve će biti blokirano. Prijavljen je skup od 12 do 17 časova", navodi Erdelji.

Prosvetari danas uopšte ne rade?

U školama u kojima su zbog štrajka prosvetara već 2 meseca skraćeni časovi, danas uopšte neće biti nastave. Ministar prosvete i nauke Žarko Obradović, međutim, kaže da ne razume šta je zapravo razlog za štrajk prosvetara. "Ja pokušavam da dokučim šta je pravi razlog štrajka, jer Vlada je od početka rekla nekoliko, po meni, suštinskih stvari - da ćemo učiniti sve da poboljšamo materijalni položaj zaposlenih, da ćemo učiniti sve da rešimo zahteve njihove, da smo mi suštinski prihvatili preko 90 odsto stavova”, naveo je Obradović.
Ministar kaže da mora da se sačeka 21. april, Obradović navodi da je, prema ekonomskim pokazateljima iz decembra i januara, izvesno da će plate prosvetarima biti povećane. "To povećanje biće veće od onih 2,95 odsto valjda, koliko je utvrđeno Zakonom o budžetskom sitemu, odnosno kroz tu projekciju, ali će se to znati tek oko 20. aprila ove godine. Da li Vlada treba da obeća sindikatima nešto što ne može da ispuni. Ja mislim - ne. I mislim da je to jedan fer pristup, da se ne može obećati nešto što se ne može učiniti”, kaže on.

Podsećamo, prosvetni radnici već dva meseca zahtevaju povećanje plate za oko 20 odsto do kraja godine, izmenu Zakona o osnovama sistema obrazovanja i vaspitanja, potpisivanje kolektivnog ugovora i isplatu jubilarnih nagrada za 2009, 2010. i 2011. godinu.

  • BolekNS

    25.03.2011 18:25
    Suština
    Suština: DOSTA JE!!!
  • Svi na ulicu!

    25.03.2011 11:29
    ukupno 100.000 prosvetarskih plata
    30.000.000 € za vladin avion - 85.000 prosvetarskih plata!

    3.000.000 € za pomoć SPC - 8.500 plata!

    1.000.000 $ za Miladina - 2.000 plata!

    620.000 € za Tadićev Mercedes i još dva po 30.000 za pratnju - 1.900 plata!

    40.000 € za portrete u skupštini - 110 plata!

    84.000 € godišnje za stan u Parizu - 240 plata!

    25.000 € za Dulićev sajt - 70 plata!

    4.000 € jedna Mesarovićkina plata - 11 prosvetarskih plata!

    30% povećanje plate policiji.

    Spisak je poduži. Ima para, ima...

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Priveden Sergej Trifunović

Glumac Sergej Trifunović priveden je nakon što je kod njega pronađena opojna droga, nezvanično saznaje Nova.rs.

Možda uopšte ne bude bagremovog meda

Naglo zahlađenje i veoma niske temperature nepovoljno su se odrazile na pčelarstvo, a od prve bagremove paše praktično neće biti nikakvog prinosa meda.

Brnabić saopštila: Svi izbori 2. juna

Predsednica Skupštine Srbije Ana Brnabić izjavila je danas da je donela odluku da se prihvati zahtev stranaka opozicije da svi lokalni izbori budu održani zajedno sa beogradskim, 2. juna.