Počeli pregovori prosvetara i države

U Vladi Srbije u toku su pregovori predstavnika tri sindikata obrazovanja sa ministrom nauke i prosvete Žarkom Obradovićem o zahtevima za poboljšanje materijalnog položaja i eventualnom prekidu štrajka.

U Vladi Srbije u toku su pregovori predstavnika tri sindikata obrazovanja sa ministrom nauke i prosvete Žarkom Obradovićem o zahtevima za poboljšanje materijalnog položaja i eventualnom prekidu štrajka. Pregovorima prisustvuju predsednik Unije sindikata prosvetnih radnika Srbije Leonardo Erdelji, predsednik Sindikata radnika u prosveti Srbije Slobodan Brajković i predsednik Sindikata prosvete "Nezavisnost" Tomislav Živanović.

Pomoćnik ministra prosvete Zoran Kostić izjavio je, uoči večerašnjeg razgovora ministra prosvete Žarka Obradovića sa predstavnicima sindikata prosvete, da je u dosadašnjim razgovorima već usaglašeno nekoliko tačaka koje je potrebno da potvrde glavni odbori sindikata, da bi se prekinuo štrajk i škole nastavile normalan rad.

Nesporazum je vezan za visinu povišice, jer u budžetu ima sredstava koliko ima, a povišica će biti više nego što je planirano u budžetu i 20. aprila će se definisati koliko će to povećanje biti, rekao je Kostić za Televiziju Pink.

Predstavnici reprezentativnih sindikata žele povećanje koeficijenata što je u nadležnosti uredbe koju treba da donese vlada, dodao je Kostić.

On je podsetio da su predstavnici vlade ranije saopštili da će razgovarati o koeficijentima krajem jeseni i da će uredba početi da se primenjuje od kraja 2012. godine. Prema njegovim rečima, onoga trenutka kada se nadoknade časovi, biće isplaćene zarade nastavnicima koji su štrajkovali, jer će se platiti onoliko koliko se radilo.

Kada je reč o časovima koji su trajali 30 minuta, nadoknada nije obavezna, ali se za to ne primaju sredstva. Međutim, škole su predložile da se i to nadoknadi, na šta je vlada pristala i kada se i to nadoknadi, zarade će se nadoknaditi, rekao je Kostić.
  • RAJKO

    28.03.2011 20:03
    PROVIZORIJUM OD DRŽAVE
    Činjenica je da je Žarko Obradović prijavio Agenciji za borbu protiv korupcije da ima platu 200.000 dinara na Megatrendu, kao vanredni profesor, ali nije prijavio koliki mu je funkcionalni dodatak u Vladi Srbije?
    Druga činjenica je kakav je to pravni marifetluk koji omogućava da Ministrar volontira na svom poslu, a biva plaćen na poslu koji de jure i de facto ne obavlja, a to je vanredni profesor na Megatrendu?
    Treća je kakav to tretman u kontroli i nadzoru nad zakonitošću rad pripada Megatrendu, a kakav ostalim univerzitetima ako je tamo Ministar stalno zaposlen i ostvaruje lična primanja?
    I konačno kakav je ovo provizorijum od države kad se sve tako relativizuje kao što se kod nas radi?

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Iz poršea u Vranju ukrao veću sumu novca

Policija u Vranju rasvetlila je tešku krađu i, po nalogu Osnovnog javnog tužilaštva u ovom gradu, podneće krivičnu prijavu protiv tridesettrogodišnjeg muškarca iz okoline Vranja.