Srbija danas obeležava Dan nauke - rođendan Nikole Tesle

Nacionalni dan nauke 10. jul, ustanovljen povodom dana rođenja jednog od najvećih umova i naučnika svih vremena Nikole Tesle, biće obeležen širom Srbije nizom manifestacija.
Direktor Teslinog naučnog centra pri laboratoriji Vardenklif na Long Ajlendu Mark Alesi pozvao je tim povodom Beograd da se uključi u razvoj jedine preostale laboratorije najvećeg pronalazača modernog doba i da postane deo nastavka Teslinog nasleđa.
 
Alesi je apelovao i na sve zainteresovane za "taj istorijski trenutak" da uzmu učešće i priključe im se.
 
Prema njegovim rečima, misija Teslinog naučnog centra je da širom sveta podiže svest o značaju Teslinog dela i njegovog ogromnog doprinosa čovečanstvu imajući u vidu da mnogi i dalje nisu svesni značaja njegove posvećenosti nauci.
 
"Svakog dana ljudi širom sveta imaju koristi od njegovih otkrića i izuma: struja, wi-fi, robotika, radio, daljinsko upravljanje, brzinomer i još mnogo toga, ali mnogi nisu svesni da je taj napredak koji je promenio njihove život delo Nikole Tesle", rekao je Alesi.
 
Tesla je Vardenklif, zasnovan na najrevolucionarnijim idejama i postrojenje za bežičnu komunikaciju preko Atlantskog okeana i bežični prenos energije, počeo da gradi 1901. godine. Napušten je 1917. godine i kasnije prodat da plati Tesline dugove, rekao je Alesi i dodao da je grupa američkih nastavnika u potrazi za prostorom za školski naučni muzej pronašla laboratoriju 1995. godine i udahnula joj život.
 
"Tesla naučni centar fokusiran je na pribavljanje sredstava, dozvola, odobrenja i podrške za renoviranje laboratorije kao i na razvoj globalnog naučnog centra koji je inovativan kao i sam Tesla ...", rekao je Alesi i podsetio da je prekretnica postignuta 2018. godine kada je Vardenklif stavljen u Nacionalni registar istorije SAD-a.
 
Kako kaže, potrebno je oko 15 miliona dolara za renoviranje laboratorije, za izgradnju muzeja i obrazovnih i preduzetničkih centara koji će nastaviti da unapređuju nauku za bolje čovečanstvo, kao što je i Tesla. Deo novca u tu svrhu donirao je i osnivač kompanije Tesla Motors. 
 
Nacionalni Dan nauke u Srbiji biće obeležen u Parlamentu, a biće posvećen gorućim temama - klimatskim promenama, kvalitetu vode i vazduha i obnovljivim izvorima energije.
 
U Naučno-Tehnološkom parku u Beogradu će biti otkriven reljef "U znanju je spas" sa likovima najvećih srpskih naučnika - Tesle, Mileve Marić, Mihaila Pupina i Milutina Milankovića. U pitanju je poklon Tesline naučne fondacije iz Filadelfije.
 
Postavljanjem reljefa u NTP gde se trenutno razvija više od 70 startap i tehnološko-razvojnih kompanija, odaje se počast naučniku i simbolizuje podrška mladima da prate svoje snove, kako u otadžbini, tako i u dijaspori.
 
U Kuli na Gardošu, izložbom "Teslina istraživanja u Koloradu Springsu" autora Vladimira Jelenkovića i Zorana Jovanovića Jusa u Zemunu će danas biti obeležen Teslin dan. Dokumenta koja su korišćena za izložbu su deo kolekcije Muzeja Nikola Tesla i Biblioteke "Pajks Pink" iz Kolorado Springsa. 
 
Tesla je rođen 10. jula 1856. godine u Smiljanu, u Lici, a preminuo je na Božić 1943. godina u SAD gde je živeo šest decenija.
 
Po Tesli je nazvana jedinica za merenje visokog napona i jedinica jačine magnetnog polja, a njegova zaostavština upisana je 2003. godine u registar Uneska. Od 1994. u Njujorku ugao 40. ulice i 6. avenije, gde je bila njegova laboratorija, zove se Ugao Nikole Tesle.
 
Zaslužan je za 700 patenata od kojih je više od 300 zaštićenih u 27 zemalja na pet kontinenata. 
 
Tesla je karijeru počeo kao pomoćni inženjer 1878. godine u Mariboru, ali je te godine, zbog očeve smrti, da bi ispunio njegovu želju, upisao fakultet. Nakon studija u Pragu počinje da radi u Budimpešti u Centralnom telefonskom uredu, a potom u Parizu u Edisonovom kontinentalnom društvu. Dve godine kasnije stigao je do samog Tomasa Edisona koji je tada bio najznačajnija ličnost na polju tehnike u Americi.
 
Prvi patent podneo je u SAD, 30. marta 1884. godine, posle odlaska iz Edisonove kompaije i osnivanja "Tesla Electric Light & Manufacturing". Stvorio je i značajan broj pronalazaka koje nikada nije pokušao da zaštiti, kao što je primena visokofrekventnih struja u medicinske svrhe.
  • Prle

    10.07.2019 12:31
    Da
    Sta ima Srbija sa Nikolom Teslom ???? Ni pasos mu nisu dali,ni kunu u njegovo obrazovanje,nista ! On je Srbin bio ,a to ne znaci da ima ista sa Srbijom !
  • opalim te g...m

    10.07.2019 08:54
    Vidim kako obelezava, nemojte vise tako. Zasluzio je mnogo vise.
  • volem logiku

    10.07.2019 08:50
    Logicno bi bilo da Amerika obelezava danasnji dan nauke, jar da je Nikola dosao u Srbiju, nista ne bi bilo od nauke, Srbija bi ga unistila, jer Srbiju ne interesuje nauka, Srbiju interesuje samo korupcija i od nje je napravila nauku.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Pritvor zbog pranja novca za troje uhapšenih

Viši sud u Beogradu danas je odredio pritvor do 30 dana okrivljenima P.D, D.P. i A.S. koji se terete za udruživanje radi vršenja krivičnog dela i pranje novca, saopštio je taj sud.