Agencija za borbu protiv korupcije podnela tužilaštvima 16 krivičnih prijava protiv funkcionera

Direktor Agencije za sprečavanje korupcije Dragan Sikimić izjavio je da je Agencija u prethodnoj godini nadležnim tužilaštvima podnela 16 krivičnih prijava zbog postojanja osnovane sumnje da funkcioneri nisu prijavili imovinu ili da su dali lažne podatke o imovini sa namerom prikrivanja.
Agencija za borbu protiv korupcije podnela tužilaštvima 16 krivičnih prijava protiv funkcionera
Foto: 021.rs
Sikimić je kazao da je Agencija nadležnim tužilaštvima i drugim državnim organima podnela 13 izveštaja zbog sumnje da su funkcioneri, čija je imovina bila predmet provere, izvršili neko drugo krivično delo. On je u Skupštini Srbije, predstavljajući izveštaj tog nezavisnog državnog organa, naveo da je prošle godine bio visok procenat postupanja funkcionera, 93,3 odsto, po rešenjima Agencije kada je reč o sukobu interesa.
 
"Povećan je broj zahteva funkcionera za davanje mišljenja o sumnji u postojanje sukoba interesa. Broj zahteva je u odnosu na 2017.godini veći za 87,8 odsto, što je rezultat obuka koje Agencija sprovodi”, rekao je Sikimić.
 
On je istakao da je većina funkcionera uvažila odluke Agencije i data mišljenja, ali je primećen manji broj slučajeva na nižem nivou vlasti da se odluke Agencije o razrešenju funkcionera ne poštuju.
 
"Kao razlog navode da su oni (na nižem nivou vlasti) utvrdili da nema sukoba interesa, a za to je nadležna isključivo Agencija. To ne doprinosi dodatnom unapređenju vladavine prava", rekao je Sikimić.
 
Sikimić je naglasio da od marta 2019. godine Srbije nije više među državama koje se nalaze u "globalno nezadovoljavajućem režimu" u smislu usklađenosti sa preporukama GREKO - antikorupcijsko telo Saveta Evrope.
  • Baten

    12.07.2019 15:51
    Zamajavanje
    Korisno bi bilo da se objavi koliki su budžet imali u Agenciji za 2018. godinu, koliko ima zaposlenih i kakve su im plate

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Pritvor zbog pranja novca za troje uhapšenih

Viši sud u Beogradu danas je odredio pritvor do 30 dana okrivljenima P.D, D.P. i A.S. koji se terete za udruživanje radi vršenja krivičnog dela i pranje novca, saopštio je taj sud.