Klizište ugrozilo potporni zid tunela Bancarevo, država izdvojila dodatne dve milijarde za radove

Dodatni radovi će morati da se izvedu na Istočnom kraku Koridora 10, u levoj traci puta kod tunela Bancarevo, jer se pojavilo klizište koje je ugrozilo već urađeni potporni zid.
Trenutno se gradi zaštitna galerija naizgled slična onoj koja je građena na kritičnoj kosini u Grdeličkoj klisuri na Južnom kraku Koridora 10, piše RTS.
 
Veći deo Istočnog kraka pušten je za saobraćaj, a deonica od Bancareva do Crvene reke je poslednja na kojoj se izvode ozbiljni radovi i čiji je završetak najavljen za kraj oktobra.
 
Na ovoj deonici od Bancareva do Crvene reke ima 27 kosina, a u Koridorima kažu da su projekti menjeni za čak 26.
 
"Na kosini šest smo u proleće 2018. godine posle topljenja snega i velikih kiša zaključili da je neophodno da napravimo galeriju u cilju trajne stabilizacije same kosine, u međuvremenu smo izradili projekte", objašnjava direktor Sektora za izgrađu u "Koridorima Srbije" Aleksandar Senić.
 
Galerijom se praktično produžava leva tunelska cev, a radove ubrzano izvodi preduzeće "Integral inženjering".
 
"Privodimo kraju izradu naglavnih greda koje će biti gotove do kraja nedelje i uveliko se radi na izradi ploče. Izrada ploče trebalo bi da bude gotova do 25. septembra a u međuvremenu ćemo krenuti sa iskopom materijala koji se nalazi ispod galerije", navodi šef gradilišta Osman Kasić, javlja RTS.
 
Ovo preduzeće gradilo je i galeriju na kosini na Južnom kraku u Grdeličkoj klisuri, a svrha je ista - trajna stabilizacija terena, ali je tehnologija drugačija. Gradilište u Grdelici je, kažu, bilo teže.
 
Pored izgradnje galerije, na deonici od Proseka do Crvene reke u toku su završni radovi na asfaltiranju i opremanju tunela. Radovi na osvetljenju i signalizaciji tunela u desnoj cevi privedeni su kraju, u levoj cevi, koja je sada duža za 164 metra, osvetljenje će biti završeno po izgradnji galerije.
 
"Očekujemo da ćemo do kraja oktobra završiti sve radove i tada ćemo moći da otvorimo deonicu za saobraćaj", tvrdi Senić.
 
Novom trasom Koridora 10 u dužini od 86,8 kilometara, osim što će se do bugarske granice putovati modernim autoputem, zaobilazi se Sićevačka klisura, za saobraćaj najkritičnija tačka u ovom delu Srbije.
 
Dodatne dve milijarde
 
Vlada Srbije donela je rešenje o izdvajanju dodatne dve milijarde dinara (skoro 17 miliona evra) za izvođenje radova na izgradnji Koridora 10 i završetak trajne sanacije kosina u Grdeličkoj klisuri. Kako se navodi u rešenju Vlade od 5. septembra, ova sredstva raspoređuju se Ministarstvu građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture "radi obezbeđivanja nedostajućih sredstava potrebnih za Koridore Srbije d.o.o".
 
U junu ove godine fotografija koja se pojavila na društvenim mrežama izazvala je bojazan dela javnosti da se Kosina 2 u Grdeličkoj klisuri ponovo obrušava, ali u Koridorima Srbije su tada negirali da ima razloga za strah, piše Nova ekonomija.
 
Kosine na deonici autoputa od Grdelice do Predejana obrušavale su se u nekoliko navrata tokom 2017. i 2018. godine, što je izazvalo veliku pometnju u javnosti. Prvo obrušavanje desilo se u aprilu 2017. ali nije ugrozilo izgradnju tunela „Predejane". Drugo i treće urušavanje desilo se u martu i avgustu 2018.
 
Prilikom poslednjeg urušavanja Koridori Srbije su saopštili da će razlog biti utvrđen i da će sanacije potporne konstrukcije početi sledećeg dana. 
  • nensi

    13.09.2019 01:32
    svaka cast
    Ovo je stvarno prevrsilo sve. Oni nisu ni jedan objekat uradili kako treba. Ne prodje ni garantni rok a nesto se srusi. Rade sve poizvodjaci. Ne postoji u Srbiji prava operativa niti pravi inzenjeri. Svi sa kupljenm diploma. Trose li, trose li pare poreskih obveznika. Dokle vise????????
  • RVosha

    12.09.2019 11:01
    Smrdija
    Kakva drzava takva i gradilista .
  • Aleksandar

    12.09.2019 08:59
    Kod nas samo obican radnik odgovara za svoje postupke. Cim si neki sefcic pa na vise tu prestaje svaka odgovornost.
    Zato se i radi i gradi ovako.
    U ovom kao i u mnogim drugim slucajevima postoji odgovorno lice.al kod nas to odgovorno lice unapred zna da nece odgovarati.Cak ce biti nagradjen i pohvaljen ako taj poveren mu posao sto vise skarabudzi.Eto razloga za prepravke i lapanje love.
    Dokle vise? I ova vlast i predhodne i buduce ,sve su iste.a zasto?zato sto mi cutimo.Ustani Srbijo!!!

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Pritvor zbog pranja novca za troje uhapšenih

Viši sud u Beogradu danas je odredio pritvor do 30 dana okrivljenima P.D, D.P. i A.S. koji se terete za udruživanje radi vršenja krivičnog dela i pranje novca, saopštio je taj sud.