Predloženo poništavanje doktorata Siniše Malog; Ministar finansija: Znam koliko vredim

Odbor za profesionalnu etiku Univerziteta u Beogradu preinačio je odluku Nastavno-naučnog veća FON-a i jednoglasno utvrdio postojanje neakademskog ponašanja Siniše Malog prilikom izrade doktorske disertacije. U međuvremenu se oglasio i ministar finansija.
Predloženo poništavanje doktorata Siniše Malog; Ministar finansija: Znam koliko vredim
Foto: 021
Kako se navodi u saopštenju BU, Mali je povredio član 22 Kodeksa profesionalne etike, koji definiše plagiranje.
 
Odbor za profesionalnu etiku Univerziteta u Beogradu predložio je Senatu Univerziteta da postupi po pravilniku o poništavanju doktorata u slučaju ministra Siniše Malog jer je utvrdio postojanje neakademskog ponašanja u njegovom radu, izjavila je danas rektorka Univerziteta Ivanka Popović, prenosi Insajder.
 
Ona je novinarima kazala da je Siniša Mali prekršio etički kodeks Univerziteta jer je bez navođenja citirao tekstove drugih autora.
 
Mali: Znam koliko vredim
 
Ministar finansija Siniša Mali, koji se nalazi u Skupštini Srbije gde obrazlaže predlog budžeta za narednu godinu, reagovao je na današnju odluku Odbora za etiku o njegovom doktoratu, rekavši da je za njega danas tema Predlog budžet za 2020. godinu.
 
Mali je dodao da će o doktoratu govoriti u narednim danima.
 
"Znam koliko znam, znam da to nisam uradio, a to što nekom ova tema znači iz političkih razloga, to ne mogu ni da komentarišem. U svakom slučaju u narednih nekoliko dana ću se obratiti i na tu temu, a sada, da budem iskren, interesuje me budžet Srbije i da se pozabavim onim za šta sam plaćen od građana Srbije", rekao je Mali za Tanjug.
 
Protest kojim se traži smena Siniše Malog
 
Inicijativa "Ne davimo Beograd" nakon današnje odluke Odbora za etiku, zatražila je hitnu smenu ministra Malog. 
 
"Nismo toliko naivni da verujemo da će Siniša Mali pokazati i trunku ličnog integriteta i sam podneti ostavku, zato od premijerke Ane Brnabić zahtevamo njegovu smenu, a građane pozivamo da nam se u tome pridruže na protestu u ponedeljak, 25. novembra ispred ministarstva finansija", navode u ovoj Inicijativi.
 
Protest će početi u 18 časova.
 
FON izglasao da se Siniša Mali javno osudi
 
Kako Insajder podseća, većina članova Nastavno-naučnog veća Fakulteta organizacionih nauka (FON) izglasala je 28. oktobra odluku da se ministru finansija Siniši Malom izrekne javna osuda zbog elemenata neakademskog ponašanja u njegovom doktoratu.  Prema pravilniku koji je primenjen, javna osuda je najteža mera koju je Nastavno-naučno veće FON-a moglo da izrekne, a podrazumeva da je kandidat narušio čast univerziteta.
 
Rektorka Univerziteta u Beogradu Ivanka Popović izjavila je ranije da je Mali podneo žalbu na ovu odluku FON-a. Na tu odluku, kako je navela rektorka, žalila su se i njegova dva opunomoćenika.
 
Prethodno je Etička komisija FON-a u svom izveštaju predložila blažu meru - javnu opomenu, pošto u njegovoj doktorskoj disertaciji postoje elementi neakademskog ponašanja. Etička komisija je time dala mišljenje da odluku Stručne komisije FON-a. Ta komisija je u svojoj odluci navela da "čvrsto stoji na stanovištu da doktorat ne predstavlja plagijat" i da "nema dovoljno razloga" da ministru bude oduzeto stečeno zvanje doktora.
 
"Mada postoje izvesna odstupanja od akademskih pravila citiranja, koje smo detaljno opisali u našem Stručnom mišljenju, njihov sumarni značaj ne može da ospori iznetu ocenu o originalnosti rada. Doktorska disertacija predstavlja rezultat samostalnog naučno-istraživačkog i stručnog rada kandidata", navodi se u mišljenju komisije.
 
Članovi Stručne komisije su prof. dr Dejan Erić, prof. dr Vinko Kandžija, prof. dr Tomaž Čater i prof. dr Dragan Mikerević. Mikarević, međutim, na dokumentu koji je objavljen na Tviteru nije potpisan.
 
Mali: Najradije bih pocepao doktorat
 
Mali je u nekoliko navrata izjavio da se nada da će Odbor za profesionalnu etiku imati dovoljno snage da donese objektivnu odluku o njegovom doktoratu, bez, kako je naveo, pritiska opozicije. On je rekao i da bi "posle svega šta je prošao najradije pocepao doktorat".
 
Inače, studenti iz udruženja Jedan od pet miliona započeli su blokadu zgrade Rektorata BU 13. septembra, a glavni uslov je bio da rektorka na RTS-u zatraži od predsednice Vlade Ane Brnabić da smeni ministra finansija Sinišu Malog dok se odlučuje o tome da li je njegov doktorat plagijat. Do toga nije došlo, a blokada je okončana 12 dana kasnije, uz garanciju rektorke da "ima snage da sprovede proceduru utvrđivanja validnosti doktorata Siniše Malog bez obzira na funkciju koju obavlja".
 
Rektorka je prvobitno zatražila od Odbora za profesionalnu etiku BU da taj postupak bude završen do 4. novembra, ali je potom taj rok pomeren do 22. novembra, uz objašnjenje da je procedura razlog za pomeranje roka.
  • Mučenik

    24.11.2019 10:00
    KAKO SE BRANI DOKTORAT?
    Predsednik države treba da bude predsednik po ustavu i zakonu i predednik svih građana. Kod nas je slučaj sasvim nakaradan. ΛV nije predsednik u suštini, on je gazda Srbije, u svemu je prisutan, odlučuje o doktoratima, o školstvu, o toaletima, kanalizaciji, atakuje na neistomišljenicima. Najmanje on treba da se sekira o takozvanim doktoratom S. Malog, on baš o tome nema nikakvu kompetenciju niti je naučnik, niti ima doktorat niti naučno zvanje, čak nije pročitao doktorat Malog, a zdušno i kompetentno ga brani. On treba sebe da brani od takvog plagijata (krađe tuđeg znanje). On kao prvi građanin Srbije treba da se bori protiv doktorata plagijata, kupovine diploma i završavanja stručnih škola preko noći. Samostalni naučnici i stručnjaci, i zbog toga, beže iz zemlje. Školstvo organizuju i štite nekompetentni ljudi(?), a kompetentni napustili zemlju ili čute i očekuju bolje sutra da će neko drugi da donese. Vreme je da univerzitet i školstvo budu autonomni u odnosu na vlasti u suprotno odosmo tamo daleko u Srednji vek. Možda nam je i tamo mesto, kakvo je ponašanje sa vrha države i kako se stvari odvijaju. Iskustvo Evrope je da se plagijati rešavaju po kratkom postupku, autori se udaljavaju iz nauke i vlasti, a doktorati plagijati se poništavaju po kratkom postupku. Merkelova je pustila niz vodu svog odanog ministra odbrane zbog plagijata, Rumuni su pustili niz vodu premijera koji je plagirao doktorat, a kod nas takvi se zdušno štite iz vrha države, a javnost ćuti..
  • Archer

    24.11.2019 03:31
    A Novi Sad
    Sta je sa doktoratima u NS. Ima dosta plagijata , a postali su profesori.
  • Dr

    24.11.2019 00:58
    @bačvanin
    Stvarno si Botina i to možda školovana ali ništa nisi naučio ili si učio napamet bez razumevanja a to se brzo zaboravlja.Narod interesuje STANDARD a ne posao jer možeš imati posao a da ne možeš živeti od svog rada.Može da ga interesuje Zdravstveno osiguranje a bolesne i nemoćne zdravstvena nega.....e zato je bitno OBRAZOVANJE jer je to osnovica svakog normalnog i zdravog društva,tada možeš proceniti šta je poštenje,vaspitanje,kultura i da neke stvari u životu ne možeš kupiti.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Pritvor zbog pranja novca za troje uhapšenih

Viši sud u Beogradu danas je odredio pritvor do 30 dana okrivljenima P.D, D.P. i A.S. koji se terete za udruživanje radi vršenja krivičnog dela i pranje novca, saopštio je taj sud.