Šećerana prala Šarićev novac

Po naredbi Okružnog suda u Banjaluci danas je blokirana imovina banjalučkih firmi "Agrokop", "Avio rent" i bijeljinske "Šećerane" zbog sumnji da je posredstvom tih preduzeća "pran" novac Darka Šarića optuženog za šverc više tona kokaina iz Latinske Amerike.

Po naredbi Okružnog suda u Banjaluci danas je blokirana imovina banjalučkih firmi "Agrokop", "Avio rent" i bijeljinske "Šećerane" zbog sumnji da je posredstvom tih preduzeća "pran" novac Darka Šarića optuženog za šverc više tona kokaina iz Latinske Amerike.

Vrednost blokirane imovine procenjuje se na 30 miliona konvertibilnih maraka (oko 15 miliona evra), a policija sumnja da je preko tih preduzeća "oprano" 14 miliona KM (oko 7,5 miliona evra), javila je večeras banjalučka televizija ATV.

Sudija banjalučkog okružnog suda Danijela Milovanović rekla je toj televiziji da je izdata naredba za izuzimanje poslovne dokumentacije bijeljinske "Pavlović banke", koja se odnosi na poslovanje "Šećerane".

Ovakve mere preduzete su u okviru akcije "Mašina", koju po nalogu Specijalnog tužilaštva RS sprovodi policija tog entiteta BiH u saradnji sa policijom Srbije.

U akciji je uhapšen Zoran Ćopić zvani Ćopa, predsednik Upravnog odbora "Agrokopa", koji je vlasnik i suvlasnik još nekoliko firmi u RS i Srbije. U oktobru prošle godine Ćopić i "Agrokop" pojavili su se kao strateški partneri bijeljinske "Šećerane" i kupili 68 odsto akcija tog preduzeća.

Ćopić se, kako je prenela banjalučka televizija ATV, od ranije dovodi u vezu s Darkom Šarićem, a sumnja se da je za Šarića kupovao preduzeća.

Kako je za Ćopićem još ranije MUP Srbije raspisao poternicu i kako mu pravosuđe Srbije sudi u odsustvu zbog njegove povezanosti sa Šarićem, banjalučke "Nezavisne novine" pišu da su u akciji sa MUP RS sarađivale i kolege iz Srbije. Ćopić, koji živi u Banjaluci ostvarujući poslovne kontakte, je prisustvovao pretresima svojih firmi u Banjaluci, u kojoj i živi, navodi list.

Iz bezbednosnih struktura u regionu još ranije je procurelo da je Ćopić bio jedan od najbližih Šarićevih saradnika, što potvrđuje da je Ćopić bio član i upravnih odbora više preduzeća čiji je vlasnik bio odbegli narko-bos. Izvor blizak bezbednosnim strukturama RS ranije je potvrdio da se Ćopić sa Šarićem poslovno zbližio nedugo nakon što je 2004. godine u Srbiji "pao" zbog šverca cigaretama.

  • megi

    26.04.2011 20:39
    napredak
    svaka cast policiji BIH valjda ce sad pustiti iz pritvora nevine iz Srbije!

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Pritvor zbog pranja novca za troje uhapšenih

Viši sud u Beogradu danas je odredio pritvor do 30 dana okrivljenima P.D, D.P. i A.S. koji se terete za udruživanje radi vršenja krivičnog dela i pranje novca, saopštio je taj sud.