Vulin: Lično ću zatražiti da nadležni ispitaju navode Nedeljnika

Ministar odbrane Aleksandar Vulin zatražio je danas da nadležni organi odmah ispitaju navode Nedeljnika i najavio da će lično podneti prijavu kako bi započeo proces.
Vulin: Lično ću zatražiti da nadležni ispitaju navode Nedeljnika
Foto: 021.rs
"Tražim da odmah nadležni organi ispitaju navode Nedeljnika, odmah i da o svom zaključku obaveste našu javnost. Lično ću podneti prijavu da započnem proces", naveo je Vulin u saopštenju koje je dostavila PR Ministarstva Jasna Popović.
 
Vulin je podsetio bivšeg ministra odbrane Dragana Šutanovca da je "tokom svog ministrovanja skinuo mail u časopisu Naša Borba sa kolumnom Gorana Petrovića i zatražio od glavne urednice lista Olivere Zekić da kolumnu ne objavi".
 
"Ono što je Šutanovac radio ja nisam i neću. Ovo je samo da ga podsetim", rekao je Vulin i dodao da "lažov kakav je Šutanovac i ne može drugačije nego da misli da svi lažu".
 
Savet za strateške politike optužio je ranije danas ministra odbrane Aleksandra Vulina da je nelegalno i protivno Ustavu Srbije "došao u posed" elektronske prepiske predsednika te nevladine organizacije Dragana Šutanovca i glavnog urednika lista Nedeljnik Veljka Lalića.
 
Savet je pozvao nadležne državne organe, a posebno Republičko javno tužilaštvo, da sprovedu istragu u vezi sa tim slučajem i preduzmu adekvatne mere prema svim umešanim akterima.
 
NUNS: Tužilac da reaguje
 
Nezavisno udruženje novinara Srbije zahteva od republičkog tužioca Zagorke Dolovac da hitno preduzme zakonske radnje i istraži sumnje da su službe bezbednosti prisluškivale komunikaciju redakcije Nedeljnika i bivšeg ministra odbrane Dragana Šutanovca.
 
Ministar odbrane Aleksandar Vulin juče je komentarisao autorski tekst Šutanovca u Nedeljniku, koji nije ni objavljen, a kada je to obelodanjeno, PR služba Ministarstva odbrane je, uz izvinjenje, saopštila da se Vulin osvrnuo na intervju Šutanovca u Kuriru.
 
Problem je, ukazuje NUNS, što u tom dnevnom listu Šutanovac nije ni pominjao srpsko-rusku saradnju, niti posetu Srbiji ruskog ministra odbrane Sergeja Šojgua.
 
NUNS je i ranije, na osnovu izjava i postupaka državnih funkcionera, iznosio sumnje da su nezavisni i profesionalni novinari praćeni i prisluškivani, a ovaj slučaj navodi nas da još osnovanije sumnjamo da vlast nadzire komunikacije i kontakte kritički nastrojenih medija i novinara, navodi se u saopštenju.
 
Nedeljnik: Ne prihvatamo nesuvislo objašnjenje i uvredljivo izvinjenje PR službe ministra Vulina
 
Redakcija Nedeljnika saopštila je da ne prihvata, kako navode, nesuvislo objašnjenje i uvredljivo izvinjenje PR službe ministra odbrane Aleksandra Vulina, da je "grubom greškom PR službe" umesto "tekst u listu Kurir" napisano da je reakcija ministra na tekst u Nedeljniku.
 
Redakcija Nedeljnika podseća javnost da je ministar Vulin u nedelju komentarisao tekst bivšeg ministra Dragana Šutanovca koji nikada nije objavljen u tom listu, ali o kojem su Šutanovac i glavni urednik Nedeljnika vodili korespondenciju. Zato su javno postavili pitanje kako je ministar znao šta piše u tekstu koji je, pored Dragana Šutanovca, bio samo na mejlovima glavnog i odgovornog urednika.
 
"Uredništvo Nedeljnika teško može da zamisli da neko ko svakodnevno radi sa medijima, poput PR službe ministra odbrane, može da pomeša dnevni list Kurir i nedeljni list Nedeljnik. Još je teže zamisliti da neko ko svakodnevno radi sa medijima, poput PR službe ministra odbrane, može da pomeša intervju i autorski tekst (istina, neobjavljen). Pa onda još poverovati da se to desilo upravo kada je Šutanovac poslao tekst, koji nije objavljen, na koji doslovno reaguje Aleksandar Vulin", ističe redakcija Nedeljnika.
 
Podseća se i da se u vesti koju je PR služba prosledila Tanjugu doslovno kaže "naveo je Vulin reagujući na autorski tekst Dragana Šutanovca u kome kritikuje saradnju Srbije i Rusije".
 
"Dakle, nigde se ne pominje Kurir, koji je, istina, imao intervju Dragana Šutanovca, politički o bojkotu i Savezu za Srbiju, u kojem se nijednom rečju ne pominje 'srpsko-ruska saradnja, niti ministar Šojgu'. A upravo je na to reagovao ministar Aleksandar Vulin", navodi se u saopštenju.
 
Dodaje se i da je PR ministra odbrane, u nečemu što je trebalo da predstavlja izvinjenje redakciji Nedeljnika, našla za shodno da spočita Nedeljniku kako ima nekakvu "maniju gonjenja".
 
"U Nedeljniku nikada nismo pričali o pritiscima, pretnjama i praćenjima. Ovo je prvi put da smo, bez mnogo ulaženja u detalje, izložili činjenice koje su, dosad, bile poznate samo redakciji i pojedinim nadležnim službama, poput Tužilaštva za visokotehnološki kriminal ili Zaštitnika građana. Na stranu, dakle, činjenice koje nisu na strani PR službe ministra odbrane, i novinarski i ljudski odbacujemo ovakvo neiskreno izvinjenje", poručuje se u saopštenju.
 
Redakcija Nedeljnika zato još jednom pita - odakle ministru Vulinu sadržaj teksta koji su imali samo Dragan Šutanovac i urednici Nedeljnika. Pozivaju istražne organe da utvrde da li je ministar Vulin ili bilo ko drugi koristio resurse tajnih službi, i to nespretno, kako bi presretao komunikacije poput elektronske pošte.
  • vule

    18.02.2020 01:26
    imamo ministre lažove
    fejk uniforme fejk služenje vojske fejk istine
  • Patrijota

    17.02.2020 18:27
    Kriva je bivsa vlast
    Za celo ovo zamesateljstvo kriva je bivsa vlast,sto ce se sa lakocom dokazati putem poligrafa,univerzalnog sredstva za pokrivanje svih brljotina
  • Vojvodjanin

    17.02.2020 17:17
    TETKA
    Tetka će...

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Počinje popis belih roda u Srbiji

Društvo za zaštitu i proučavanje ptica Srbije saopštilo je danas da će od 22. aprila do 31. maja raditi prvi krug popisa belih roda u Srbiji, a u drugom krugu popisivaće rode od 17. juna do 15. jula.