Mediji u Srbiji delimično slobodni

Američka nevladina organizacija Fridom haus objavila je novi izveštaj o slobodi medija, a na listi od 196 rangiranih zemalja, Srbija se nalazi u društvu delimično slobodnih medija i nalazi se na 72. mestu.

Američka nevladina organizacija Fridom haus objavila je novi izveštaj o slobodi medija, a na listi od 196 rangiranih zemalja, Srbija se nalazi u društvu delimično slobodnih medija i nalazi se na 72. mestu.

Izveštaj "Sloboda štampe 2011: Globalno istraživanje nezavisnosti medija" odnosi se na period od 1. januara do 31. decembra 2010.

Objašnjavajući metodlogiju izveštaja, Fridom haus je precizirao da su se za svaku zemlju ispitivala 23 metodološka pitanja i 109 indikatora podeljenih u tri kategorije: pravno, političko i ekonomsko okruženje.

"Za svako metodološko pitanje, manji broj poena se daje za slobodniju situaciju, dok je veći broj poena dodeljen za manje slobodno okruženje", objašnjavaju stručnjaci Fridom hausa.

Ispituju se zakoni i regulative koje mogu uticati na medijski sadržaj i sklonost vlasti da koriste ovo kako bi ograničili medijsku sposobnost da rade.

Ocenjuje se stepen političke kontrole sadržaja medija, kao i struktura vlasništva medija.

Fridom haus je u izveštaju o slobodi medija države podelio na slobodne, delimično slobodne i neslobodne.

Slobodne su one koje imaju do 30 poena, u delimično slobodne spadaju države koje imaju od 31 do 60 poena, dok se one koje imaju preko toga smatraju zemalja u kojima mediji nisu slobodni.

Od zemalja regiona, najbolja je Slovenija kojoj su mediji slobodni i sa 25 poena nalazi se na 48. mestu. Srbija je 24 mesta ispod nje i srpski mediji su okarakterisani kao delimično slobodni pošto ima 33 poena.

Crna Gora, je zauzela 80. mesto, a iza nje su Hrvatska, Bosna i Hercegovina, Makedonija, Albanija i Kosovo.

  • Sima Strahota

    02.05.2011 22:15
    U Gedino vreme ...
    ... su postojali opoziciona stampa i radio, sto je Geda zdusno gusio (uz pomoc svojih kentaura, izmedju ostalih i napucenog-vecitog-zamenika, tada ministra informisanja, sto se opet trpa da bude vlast a nema 10 minuta radnog staza, pameti ni toliko). Elem, danas na svim novinama samo Tadic, Tadic, Tadic ... A kakva je opozicija - mozda i bolje.
  • l

    02.05.2011 20:23
    Mediji u Srbiji delimično slobodni a potpuno potpl
    Mediji u Srbiji su plaćeni da pišu afirmativno i ne postavljaju škakljiva pitanja. Možda bi novinari i radili svoj posao, ali šta vredi kada ga pozove urednik i izgrdi ga zbog pitanja kojima treba da raskrinka bandu na rukovodećim položajima.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Poslanica Nastasja Baković podnela ostavku

Odbor Skupštine Srbije za administrativno-budžetska i mandatno-imunitetska pitanja danas je konstatovao da je narodna poslanica Nastasja Baković (25) podnela ostavku na tu funkciju.

Priveden Sergej Trifunović

Glumac Sergej Trifunović priveden je nakon što je kod njega pronađena marihuana, nezvanično saznaje Nova.rs.