Stefanović: Priština politizuje razgovore

Razgovori pregovaračkih timova u okviru četvrte runde dijaloga Beograda i Prištine završeni su u Briselu i očekuje se da će biti nastavljeni u sredu.
Razgovori pregovaračkih timova u okviru četvrte runde dijaloga Beograda i Prištine završeni su u Briselu i očekuje se da će biti nastavljeni u sredu. Pred početak susreta, koji je trajao oko tri sata, šefovi pregovaračkih timova Beograda i Prištine Borislav Stefanović i Edita Tahiri, izrazili su očekivanje da će u ovoj rundi biti zatvorena neka od pitanja o kojima je razgovarano tokom prethodnih susreta dva tima.

"Pokušaćemo da nađemo rešenja za neka pitanja koja smo ranije otvorili. U tom smislu smo optimisti. Naši predlozi su dobro pripremljeni u skladu sa evropskom praksom", rekao je Stefanović. "Realno je da napravimo dogovor oko pitanja katastra, matičnih knjiga i slobode kretanja. To su teme koje mi deluju da su najbliže rešavanju, ali po svakoj od tih tema i dalje postoji po jedna prepreka koju je postavila Priština, tako da se ja nadam da ćemo naći kompromisno rešenje", dodao je on.

Edita Tahiri očekuje "značajan uspeh u nekoliko važnih polja kao što su sloboda kretanja, slobodna trgovine i energetika". "Očekujem da ćemo u ova dva dana doći do okvirnog sporazuma po ova tri pitanja i da ćemo dalje razgovarati o drugim pitanjima koja su otvorena u prošlosti i da ćemo otvoriti neka nova pitanja kao što su nestale osobe, kulturno nasleđe i obrazovanje", rekla je ona.

Stefanović je rekao da je ohrabren podrškom EU da se dijalog nastavi istom dinamikom, a možda i intenzivira ne samo češćim susretima u Briselu, nego i na drugim mestima, za šta je Beograd pokazao da postoji mogućnost odlaskom delegacije u Prištinu. Upitan o tome insistira li srpska strana na pitanju statusa, Stefanović je rekao da nije Beograd taj koji pokušava da ovo pitanje nametne u okviru svake teme.
  • sugradjanin

    18.05.2011 08:00
    svaka cast
    Stefanovicu ti si ponos naseg grada Novog Sada!

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija